Τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται μία κλιμάκωση στα κρούσματα αστυνομικής βίας εναντίον του πολιτισμού και των ανθρώπων του. Μετά την αστυνομική εισβολή σε αίθουσα στην οποία προβάλλονταν η ταινία «Τζόκερ» και την σύλληψη ανήλικων θεατών και τον ξυλοδαρμό της οικογένειας Ινδαρέ μέσα στο ίδιο τους το σπίτι από δυνάμεις των ΜΑΤ, έρχεται ένα νέο επεισόδιο να προστεθεί στα κατορθώματα των προστατευόμενων του κ. Χρυσοχοΐδη.

Την Τετάρτη το απόγευμα στην πλατεία Βικτωρίας, συγκεντρώθηκαν ομάδες αντιφασιστών ώστε να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση του Δήμου Αθηναίων να αφαιρέσει τα παγκάκια της πλατείας, με σκοπό να εκδιώξει τους έχοντες άσυλο πρόσφυγες, που είχαν βρει εκεί προσωρινό καταφύγιο, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να διακόψει το πρόγραμμα στέγασής τους. Η αστυνομία εντελώς απρόκλητα διέλυσε την συγκέντρωση για να μπορέσουν να καταλάβουν την πλατεία ομάδες «αγανακτισμένων πολιτών» από το πρόσφατο και σκοτεινό παρελθόν της περιοχής. Αστυνομικές δυνάμεις κυνήγησαν, ξυλοκόπησαν άγρια και συνέλαβαν τους καλλιτέχνες Αλέξανδρο Τιτκώφ και Θωμά Λάλο. Τα βίντεο που κατέγραψαν οι περαστικοί δείχνουν χωρίς καμία αμφιβολία ότι η επίθεση των αστυνομικών στους δύο καλλιτέχνες ήταν καθ’ υπέρβαση των καθηκόντων τους, απρόκλητη και δολοφονική. H κατασκευή ενοχοποιητικών στοιχείων και αυτή τη φορά έρχεται να προστεθεί στην κρατική βία.

Η ακροδεξιά, το δόγμα τρόμος και τάξη, οι σκευωρίες που διαχέονται με τρόπο συστηματικό στους κρατικούς μηχανισμούς θα πρέπει να μας ευαισθητοποιήσει όλους. Γιατί με αυτόν τον τρόπο απαξιώνονται οι δημοκρατικοί θεσμοί, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ καλλιεργείται ο φόβος στην κοινωνική ζωή του τόπου. Στόχος είναι η λογοκρισία, ο περιορισμός των ελευθεριών, των διεκδικήσεων, η υποταγή στο καθεστώς του φόβου. Είναι σαφές το είδος του καλλιτέχνη που θέλει η κυβέρνηση. Υπάκουο, εσωστρεφή, που δεν ενδιαφέρεται για τα κοινά, που δεν αμφισβητεί το κυρίαρχο αφήγημα σε κανένα επίπεδο.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος βρίσκεται αυτονόητα στο πλευρό των δύο καλλιτεχνών, που το αστυνομικό κράτος στοχοποίησε και επιχειρεί την ηθική και σωματική τους εξόντωση. Το δικό μας όραμα είναι μία Τέχνη ελεύθερη, συμπεριληπτική, παρεμβατική, υπέρ του αδυνάτου. Η προσπάθεια ενοχοποίησης των συναδέλφων μας, με τις γνωστές μεθοδεύσεις της αστυνομίας, θα μας βρει όλους απέναντι.