Την Δευτέρα 19 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας – Θεάματος Ακροάματος με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των πρωτοβάθμιων σωματείων και συνεργαζόμενων οργανώσεων και φορέων.

 

Συζητήθηκαν και επικαιροποιήθηκαν οι διεκδικήσεις του κλάδου στη νέα πραγματικότητα, όπως διαμορφώνεται λόγω και της υγειονομικής κρίσης:

 

– Ασφαλής εργασία με σταθερά υγειονομικά πρωτόκολλα.

– Μέτρα στήριξης όσων δεν θα απασχοληθούν εξ αιτίας της τεράστιας συρρίκνωσης του κλάδου λόγω της υγειονομικής κρίσης.

– Ένταξη όλων των ανέργων στο πλήρες προστατευτικό πλαίσιο (πχ. αναστολή ληξιπρόθεσμων οφειλών, απαγόρευση διακοπής ρεύματος κλπ).

– Πλήρης αποζημίωση στους εργαζόμενους και στους δημιουργούς για τις εκδηλώσεις που ακυρώθηκαν.

– Ασφαλιστική ικανότητα για όλους, μείωση στα 25 ένσημα του ορίου για το ταμείο ανεργίας και επέκταση του ταμείου ανεργίας όσων λήγει μέσα στην κρίση. Επιδότηση όλων των μακροχρόνια ανέργων. Μείωση των αναγκαίων προϋποθέσεων του εποχικού επιδόματος.

– Εξασφάλιση πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων στην αναπαραγωγή ψηφιακού υλικού (live streaming).

– Δωρεάν test Covid 19 για όλους τους εργαζομένους.

– Γενναία αύξηση της επιδότησης του Πολιτισμού μέσω του κρατικού προϋπολογισμού καθώς και μία σειρά ζητημάτων που έχουν προκύψει λόγω της πανδημίας.

 

Επίσης συζητήθηκαν πάγια θέματα του κλάδου, όπως η ένταξη των τεχνικών επαγγελμάτων στα ανθυγιεινά επαγγέλματα και η δημιουργία κωδικών ασφάλισης για όλες τις ειδικότητες. Για τον συντονισμό των δράσεων αυτών, θα συγκροτηθεί ομάδα εργασίας, όπου θα συζητηθούν οι ασφαλιστικές και εργασιακές ιδιαιτερότητες του κλάδου.

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η πρακτική ορισμένων εργοδοτών να εφαρμόσουν outsourcing χρησιμοποιώντας εργολαβικές εταιρίες και εταιρίες ενοικίασης εργαζομένων.

 

Στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων είναι η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να κατοχυρωθούν τα εργασιακά δικαιώματα και να αμβλυνθούν οι χρόνιες παθογένειες του χώρου μας. Στον αγώνα που θα δοθεί το επόμενο διάστημα η Ομοσπονδία μας θα συνδράμει όπως και όπου μπορεί τα Σωματεία, ώστε να Υπογραφούν παντού Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

 

Η Γενική Συνέλευση ψήφισε έξι ψηφίσματα. Συγκεκριμένα:

  1. Ψήφισμα για τις ΣΣΕ http://potha1965.blogspot.com/2020/10/blog-post_21.html
  2. Ψήφισμα για το live streaming και την αναμετάδοση αρχειακού υλικού http://potha1965.blogspot.com/2020/10/live-streaming.html
  3. Ψήφισμα για τους συλληφθέντες μαθητές στην πανεκπαιδευτική κινητοποίηση http://potha1965.blogspot.com/2020/10/blog-post_77.html
  4. Ψήφισμα για την στήριξη της υποψηφιότητας των γιατρών της Κούβας για το Νόμπελ Ειρήνης http://potha1965.blogspot.com/2020/10/blog-post_79.html
  5. Ψήφισμα για τα συγγενικά δικαιώματα

https://www.facebook.com/enositragoudiston/posts/3363016083780856

  1. Ψήφισμα εν όψει της επετείου της 17 Νοέμβρη

 

 

Για το επόμενο διάστημα προγραμματίζουμε κινητοποίηση στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών διαμαρτυρόμενοι για την περαιτέρω ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας.

 

Επίσης οργανώνουμε κινητοποίηση στις 5 Νοεμβρίου με αιτήματα σχετικά με την προστασία του κλάδου για τη χειμερινή περίοδο.