ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 4/2

Χθες Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, συνεχίζοντας τον αγώνα μας για επικύρωση της υπογραφείσας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μεταξύ των εργαζομένων και της διοίκησης της Λυρικής Σκηνής, πραγματοποιήσαμε για άλλη μια φορά παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Βρισκόμαστε επτά μήνες μετά από την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μεταξύ των Σωματείων και της Διοίκησης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Οι όροι της Σ.Σ.Ε. συζητήθηκαν διεξοδικά επί μακρό χρονικό διάστημα και το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων συμφωνήθηκε, αποτυπώθηκε και προσυπογράφηκε, αφενός από την διοίκηση του Οργανισμού, αφετέρου από τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Δεν θα πέσουμε στην παγίδα μετάθεσης των ευθυνών μεταξύ των υπουργείων και διοίκησης. Τους βλέπουμε όλους ενιαία. Απαιτούμε να τηρήσουν τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη Συλλογική Σύμβαση που έχει υπογραφεί.

Διεκδικούμε την αξιοπιστία των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων. Ταυτόχρονα διεκδικούμε την υπογραφή και την εφαρμογή συλλογικών συμβάσεων σε όλους τους Οργανισμούς καθώς και στον ιδιωτικό τομέα για όλους τους εργαζόμενους στο Θέαμα – Ακρόαμα.

Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προγραμματισμένης συνάντησης με τον Υφυπουργό Πολιτισμού. Ο Υφυπουργός κ. Γιατρομανωλάκης δεσμεύτηκε να συζητήσει με τους αρμόδιους φορείς έτσι ώστε να αναζητηθεί και να δοθεί λύση στο εν λόγω πρόβλημα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επισημάναμε ότι, ενώ ο χώρος μας βρίσκεται ακόμα σε καθεστώς απαγόρευσης εργασίας με ελάχιστους εργαζόμενους να βρίσκονται σε αναστολή, δεν υπάρχει από την κυβέρνηση έως σήμερα καμία επέκτασης της οικονομικής στήριξης στους πρώτους μήνες του 2021 και για όσο θα διαρκέσει η απαγόρευση. Θέσαμε το ζήτημα της ένταξης της επιδότησης ενοικίου και του συνολικού πακέτου των μέτρων στήριξης για τους ανθρώπους του Πολιτισμού. Ταυτόχρονα ζητήσαμε την παρέμβαση του έτσι ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και στις άλλες Συλλογικές Συμβάσεις που είναι σε εκκρεμότητα, την υπεράσπιση των συγγενικών και πνευματικών δικαιωμάτων και το δικαίωμα στην εγγραφή. Τέλος επισημάναμε ότι για εμάς είναι άμεση προτεραιότητα το ζήτημα των Συλλογικών Συμβάσεων του ιδιωτικού τομέα, για το θέατρο, το χορό, τη μουσική, τα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά γυρίσματα και σε κάθε χώρο που δραστηριοποιούμαστε. Εκεί θα ρίξουμε όλο το βάρος των παρεμβάσεων μας το αμέσως επόμενο διάστημα έτσι ώστε να ρυθμίσει το εργασιακό τοπίο στον χώρο του Πολιτισμού καθώς και στη δημιουργία κωδικών ασφάλισης στον ΕΦΚΑ.

Για όλα τα παραπάνω η Π.Ο.Θ.Α. και τα σωματεία του κλάδου οργανώνουμε Πανκαλλιτεχνική κινητοποίηση την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου.