Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που αφορά στην «ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΟΔΗΓΙΑΣ (ΕΕ) 2010/13 ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΜΕΣΩΝ», καταργεί ουσιαστικά την υποχρέωση των 400 θέσεων εργασίας σε κάθε τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας, δίνοντας την δυνατότητα να προσμετρώνται σε αυτούς όσοι εργάζονται σε συνεργαζόμενες εταιρείες παραγωγής και δεν ανήκουν στο μόνιμο προσωπικό του καναλιού. Δημιουργεί έτσι  περιβάλλον εργασιακής επισφάλειας, μία εποχή που ο οπτικοακουστικός κλάδος πλήττεται βάναυσα. Με ποια συλλογική σύμβαση και με ποιον τρόπο θα πληρώνονται οι εργαζόμενοι των συνεργαζόμενων και θυγατρικών εταιριών παραγωγής αφού δεν θα είναι μόνιμο προσωπικό αλλά θα ασκούν εργασία ορισμένου χρόνου σε άλλον εργοδότη; Σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος ή υπέρβαση ωραρίου ή μη αποπληρωμής μισθοδοσίας υπεύθυνο θα είναι το κανάλι;

Ταυτόχρονα στο ίδιο νομοσχέδιο εισάγει ρύθμιση με την οποία αυξάνει ανεξέλεγκτα τους μισθούς του Προέδρου, του Διευθύνοντος Συμβούλου και άλλων διευθυντικών στελεχών της δημόσιας τηλεόρασης ενώ παράλληλα προσπαθεί να καλύψει πολλές ειδικότητες τεχνικών μέσω εργολαβικών εταιρειών και όχι μέσω προσλήψεων, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την νομοθεσία που ορίζεται από τον ΕΦΚΑ για τους εργαζόμενους στον οπτικοακουστικό χώρο. Η ΕΡΤ Α.Ε ως δημόσιος φορέας επιβάλλεται να κάνει συλλογική σύμβαση με τους εργαζόμενους καλλιτέχνες και τεχνικούς στις εξωτερικές παραγωγές της έτσι ώστε να ελέγχονται οι προϋπολογισμοί, και να παράγει οπτικοακουστικό υψηλού επιπέδου.

Με το ίδιο νομοσχέδιο η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα στους παρόχους να αποδίδουν το 1,5% των εσόδων στο ΕΚΟΜΕ αντί για το ΕΚΚ. Κάτι τέτοιο στερεί από την ελληνική κινηματογραφική παραγωγή  μία σημαντική πηγή εσόδων και θα την οδηγήσει σε συρρίκνωση, αφού το ΕΚΚ είναι ο μόνος φορέας που χρηματοδοτεί την παραγωγή ταινιών πριν την έναρξη των γυρισμάτων και μπορεί να συγκροτήσει μία εθνική κινηματογραφική πολιτική. Ζητάμε οι πόροι που θα προκύψουν από τους παρόχους να κατευθυνθούν στην ενίσχυση του αρμόδιου φορέα που είναι το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ο οποίος είναι ο μοναδικός φορέας που προασπίζει, αναπτύσσει, ενισχύει τον Ελληνικό Κινηματογράφο και άρα τον Σύγχρονο πολιτισμό της χώρας μας. 

Τέλος στο νομοσχέδιο αυτό και συγκεκριμένα στο άρθρο 8 εισάγεται λογοκρισία στο οπτικοακουστικά μέσα μέσω τρομονόμου. Με βάση το άρθρο 8 απαγορεύεται οποιοδήποτε υλικό που ανεβαίνει στο διαδίκτυο από δημιουργό – καλλιτέχνη ή ακόμα και από οποιοδήποτε χρήστη «να εμπεριέχει υποκίνηση σε βία ή μίσος & δημόσια πρόσκληση σε τρομοκρατικό έγκλημα». Μια ρύθμιση που έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές περιπτώσεις για την άσκηση λογοκρισίας. Η σύνδεση του πλαισίου αυτού με τον γνωστό «τρομονόμο» εντείνει τις ανησυχίες του συνόλου του καλλιτεχνικού χώρου.

Για όλα τα παραπάνω:

Αρνούμαστε την απώλεια θέσεων εργασίας και  επιμένουμε αδιαπραγμάτευτα στη διατήρηση των 400 θέσεων εργασίας σε κάθε τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας.

Απαιτούμε η χρηματοδότηση του 1,5% να διοχετεύεται στο ΕΚΚ και όχι στο ΕΚΟΜΕ.

Ζητάμε την άμεση δέσμευση από τα ιδιωτικά κανάλια στην απόδοση του 1,5% για την παραγωγή ελληνικών ταινιών. Έντεκα χρόνια επιδεικτικά αγνοούν αυτή τους την υποχρέωση, δείχνοντας σε όλους μας, ότι κάποιοι λίγοι, είναι ισχυρότεροι και από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και από τους νόμους του Ελληνικού Κράτους.

Απαιτούμε άμεση ρύθμιση στην ΕΡΤ για πρόσληψη τεχνικού προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και όχι μέσω υπενοικίασης από εταιρείες. Ζητούμε επίσης να επανέλθει η αρχική ρύθμιση του προσχεδίου Πέτσα για τη δίκαιη αναγνώριση προϋπηρεσίας σε εργαζόμενους της ΕΡΤ, οι οποίοι προσλήφθηκαν ακριβώς με βάση αυτή την προϋπηρεσία αλλά η ΕΡΤ σήμερα αρνείται να τους εντάξει στα αντίστοιχα μισθολογικά κλιμάκια. Επίσης να αποσυρθεί η διάταξη που μετατρέπει την ΕΡΤ σε «εισπρακτικό μηχανισμό» του ανταποδοτικού τέλους από τους ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος. Η ΕΡΤ Α.Ε ως δημόσιος φορέας επιβάλλεται να κάνει συλλογική σύμβαση με τους εργαζόμενους καλλιτέχνες και τεχνικούς στις εξωτερικές παραγωγές της έτσι ώστε να ελέγχονται οι προϋπολογισμοί, και να παράγει οπτικοακουστικό έργο εφάμιλλο των Ευρωπαϊκών αντίστοιχων καναλιών.

Απορρίπτουμε κάθετα την παραγωγή ενημερωτικού περιεχομένου από συνδεδεμένες ή ανεξάρτητες εταιρείες παραγωγής και παραμένουμε προσηλωμένοι στην προστασία των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Δεν είναι δυνατόν να γίνεται εναρμόνιση με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες σε επιμέρους πολύ σημαντικά θέματα για να συμβαδίσουμε ως ευρωπαϊκό κράτος με την Ευρώπη και στα εσωτερικά μας να καταπατούμε αφόρητα εργασιακά κεκτημένα, ανθρώπινα δικαιώματα δημιουργώντας τριτοκοσμικές συνθήκες εργασίας.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος εκφράζει την πλήρη αντίθεσή  της και ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου.