ΠΡΟΣ:

  • Τον Υπουργό Εργασίας, κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη
  • Την Γενική  Γραμματέα  Εργασίας,  κα  Άννα  Στρατινάκη

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ :

  • Διοικητή ΟΑΕΔ, κο Σπύρο Πρωτοψάλτη
  • Υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού,  κ.  Νικόλαο  Γιατρομανωλάκη  

 

Τις τελευταίες εβδομάδες φτάνουν στην Ομοσπονδία μας και στα πρωτοβάθμια σωματεία εκατοντάδες καταγγελίες για απόρριψη των αιτήσεων για το εποχικό επίδομα, επειδή τα ένσημα που βάζει το Υπουργείο Εργασίας στους δικαιούχους της αποζημίωσης ειδικού σκοπού έχουν λάθος κωδικούς. Εν πολλοίς, εργαζόμενοι στον Πολιτισμό καταγράφονται με κωδικούς ολότελα διαφορετικούς από αυτούς με τους οποίους απογράφησαν στο Μητρώο Καλλιτεχνών του Υπουργείου Εργασίας (κυρίως καταγράφονται με τα ένσημα της τελευταίας & ευκαιριακής -εν καιρώ λοκντάουν- απασχόλησης τους: ενδεικτικά ως εργαζόμενοι στην Εστίαση, ή ως ξενοδοχοϋπάλληλοι, όπου ισχύουν διαφορετικές προϋποθέσεις), με αποτέλεσμα να μην συμφωνεί η ειδικότητα για την οποία έκαναν αίτηση. Έχουν, μάλιστα, παρατηρηθεί τραγελαφικές περιπτώσεις, όπου εργαζόμενοι στο Θέαμα Ακρόαμα (ηθοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές, τεχνικοί κ.ά.) έλαβαν από το Υπουργείο Εργασίας ένσημα… Ακροβάτη, Θηριοδαμαστή, Ζογκλέρ, Μάγου(!!!). Σε άλλες περιπτώσεις δε (κυρίως ηθοποιούς) τα ένσημα που καταγράφηκαν υπολογίζονται βάσει τεκμαρτού εισοδήματος (Κωδικός 16), με αποτέλεσμα να είναι πολύ λιγότερα από τα ρητώς υπεσχημένα 25 ένσημα για κάθε μήνα αποζημίωσης.

Τεράστια προβλήματα, όμως, παρατηρούνται και στην καταβολή των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, με το Υπουργείο να προβάλει την δικαιολογία ότι τα λάθη οφείλονται στο ότι η επεξεργασία των δεδομένων γίνεται από ιδιωτική εταιρεία!

Παράλληλα, η ένταξη στα μέτρα στήριξης έχει κλειδώσει για όσους έχουν εγγραφεί έως τις 10 Ιανουαρίου 2021 και παρά τις διαβεβαιώσεις δεν έχει ανοίξει η διαδικασία για τους ανθρώπους του πολιτισμού που εγγράφονται στο Μητρώο καλλιτεχνών μετά την παραπάνω ημερομηνία.

Είναι ντροπή να υπάρχει αυτό το επίπεδο ερασιτεχνισμού και έλλειψης οργάνωσης από τη μεριά του Υπουργείου Εργασίας και ένας κλάδος που έχει πληγεί σκληρά από την πανδημία, να βρίσκεται εκτεθειμένος για ακόμα μία φορά. Δεν πρόκειται για απλά διοικητικά λάθη, αλλά για πράξεις που αφορούν αληθινές ζωές, αληθινών ανθρώπων, που βρίσκονται σε οριακή κατάσταση.

Ζητάμε άμεσα συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου για να λύσουμε τα τεράστια αυτά προβλήματα.

Ζητάμε ακόμα να εγκριθεί αυτόματα το εποχικό επίδομα σε όσους έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού, ανεξάρτητα από τον κωδικό ενσήμων.