Συναδέλφισσες /οι,

Την Παρασκευή 25-2-2022 πραγματοποιήθηκε  συνάντηση  της Π.Ο.Θ.Α.  και των εκπροσώπων των Σωματείων μας στο Υπουργείο Εργασίας με την Γενική Γραμματέα  του Υπουργείου Κυρία Στρατινάκη για τα θέματά μας. Συμμετείχαν  ο Πρόεδρος της ΠΟΘΑ Κώστας Κεχαγιόγλου, ο  Πρόεδρος του ΣΕΗ Σπύρος Μπιμπίλας, Ο Οργανωτικός Γραμματέας  της ΠΟΘΑ και Αντιπρόεδρος της ΕΤΕ Τάσος Κατοπόδης, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μουσικών Αθηνών Πειραιώς Θεόδωρος Τασούλας,   ο Πρόεδρος  της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών Χάρης Παπαδόπουλος,  Ο Γενικός Γραμματέας του ΣΕΗ Άρης Λάσκος, ο Γενικός Γραμματέας του ΠΜΣ Κώστας Σταυρόπουλος και ο ηθοποιός και βουλευτής Κλέων Γρηγοριάδης.

Από τη συνάντηση αυτή προέκυψαν τα εξής:

  1. Για την καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους μήνες Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2022, έχει γίνει εισήγηση εκ μέρους του Υπουργείο Εργασίας, αλλά δεν έγινε δεκτή από το Υπουργείο Οικονομικών.
  2. Παρά την επιμονή μας για επέκταση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και για τους συναδέλφους που εγγράφηκαν στο Μητρώο Καλλιτεχνών μετά την 10-1-2021, το Υπουργείο αρνείται σθεναρά την ικανοποίηση αυτού του αιτήματος.
  3. Σε ότι αφορά την καταχώρηση των ενσήμων από την αποζημίωση ειδικού σκοπού και τη διόρθωση και επίλυση λαθών το Υπουργείο δεσμεύτηκε ότι εντός των επομένων μία – δύο εβδομάδων θα ολοκληρωθεί η διαδικασία από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Χαρακτηριστικά, μας δόθηκε ως απώτατη ημερομηνία η 20/03/2022.

3β. Ειδικότερα για το εποχικό επίδομα: οι εκπρόσωποι του Υπουργείου συνέστησαν την υποβολή των αιτήσεων έως τις 28-2-2022 (ημερομηνία  λήξης της προθεσμίας), ανεξάρτητα με το εάν δεν έχουν παρουσιαστεί ακόμα στο σύστημα τα ένσημα των δικαιούχων.

Ζητήσαμε, παράλληλα, να γίνει εκ νέου επανεξέταση όσων αιτήσεων απορρίφθηκαν από τις κατά τόπους υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, με το επιχείρημα ότι υπήρξε νέα τροπολογία για το εποχικό επίδομα στα τέλη Δεκεμβρίου 2021 και κάποιος/α που απορρίφθηκε με τα αρχικώς ισχύοντα, να δικαιούται το επίδομα βάσει των ευνοϊκότερων όρων της τροπολογίας του Δεκεμβρίου του 2021.

Χαρακτηριστικά, η κ. Στρατινάκη δήλωσε ΡΗΤΑ πως το θεμελιωμένο δικαίωμα δεν χάνεται, ανεξάρτητα από τις όποιες τεχνικές και γραφειοκρατικές δυσκολίες που έχουν ανακύψει. (το ίδιο ισχύει και για την τακτική ανεργία, βλ. παρακάτω).

Για το εποχικό επίδομα ζητήσαμε να μην δημιουργούνται διαφορετικές ερμηνείες από τα υποκαταστήματα του ΟΑΕΔ και να υπάρχει καθολική αντιμετώπιση του ζητήματος, καθώς και να γίνονται αποδεκτές οι βεβαιώσεις από τα οικεία σωματεία όπως π.χ. Από την Ένωση Λυρικών Πρωταγωνιστών Ελλάδος και το Σωματείο Ελλήνων Τεχνικών Θεάτρου.

  1. Σε όσους συναδέλφους  έχουν γίνει περικοπές στην αποζημίωση ειδικού σκοπού για το μήνα Ιανουάριο 2022 το θέμα διερευνάται για να  γίνουν συμπληρωματικές καταβολές όπου χρειάζεται, μετά την εκ μέρους μας κατάθεση όσων στοιχείων συναδέλφων είχαμε συγκεντρώσει. Ενημερωθήκαμε επίσης πως την ερχόμενη Παρασκευή θα γίνουν νέες καταβολές για τον μήνα Ιανουάριο πιθανώς διορθώνοντας πιθανόν τωρινά λάθη.
  2. Ειδικά και για όσους μπήκαν σε αναστολή εργασίας με καθυστέρηση λόγω ΚΑΔ του χώρου που εργάζονταν, εφόσον ΟΜΩΣ ήταν μερικής απασχόλησης, θα δοθεί δεύτερη ευκαιρία για να κάνουν και αίτηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού, εκ νέου, για να συμπληρωθεί το εισόδημά τους.
  3. Τα ένσημα από την αποζημίωση ειδικού σκοπού θα  συνυπολογιστούν για όσους συναδέλφους θέλουν να ενταχθούν στο Ταμείο Ανεργίας με την προϋπόθεση ότι θα πρέπει να υπάρξει έστω και για μία ημέρα εργασίας κανονική  πρόσληψη και απόλυση από εργοδότη και στη συνέχεια να υποβληθεί το αίτημα ένταξης στο ταμείο ανεργίας.
  4. Ζητήσαμε εκ νέου συνάντηση  με τις ειδικότερες υπηρεσίες για το θέμα των συνταξιούχων συναδέλφων που θέλουν να εργαστούν και τους περικόπτεται κατά 30% η σύνταξη,  καθώς και για τις περιπτώσεις  συναδέλφων που λαμβάνουν  Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ)  το οποίο όμως τους μειώνεται  όταν λαμβάνουν το εποχικό επίδομα.

 

ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΥΤΩΝ:

Προετοιμάζουμε συνάντηση και με το Υπουργείο Οικονομικών για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας για την οποία θα σας ενημερώσουμε σύντομα.

ΩΣ ΤΟΤΕ:

Καλούμε τους συναδέλφους μας

– σχετικά με τα εποχικά επιδόματα που απορρίφθηκαν, αλλά τα δικαιούνται βάσει της τροπολογίας της 21/12/2021, να υποβάλουν ένσταση στις κατά τόπους υπηρεσίες του ΟΑΕΔ επικαλούμενοι αυτήν την τροπολογία

– να είναι σε επαφή με τα σωματεία τους για να καταθέσουν τα στοιχεία τους, εάν και πάλι υπάρχουν προβλήματα για όλες τις παραπάνω περιπτώσεις και θα τα υποβάλλουμε στο Υπουργείο για εξέταση.

Συναδέλφισσες /οι,

Ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι μακρύς και δύσκολος. Η περιπέτεια που ζούμε τα δύο τελευταία χρόνια συνεχίζει να επηρεάζει καθοριστικά εμάς και τις δουλειές μας. Θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε με κάθε μέσο την ανυπαρξία μέτρων στήριξης και την έλλειψη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης των συνεπειών της πανδημίας και δεν θα επιτρέψουμε στην Κυβέρνηση να δημιουργεί την εντύπωση ότι η κρίση έχει περάσει και έχουμε «επιστρέψει στην κανονικότητα».