Παρακολουθούμε ολοένα και πιο ανήσυχοι την κατάσταση που διαμορφώνεται στο χώρο του Πολιτισμού σε όλη την Ευρώπη. Ακυρώσεις παραστάσεων ρωσικών πολιτιστικών οργανισμών, αποκλεισμός Ρώσων καλλιτεχνών, ακόμα και άρνηση συμμετοχής σε σεμινάρια Ρώσων μαθητών.

Η Τέχνη πάντοτε στεκόταν με θάρρος και αποφασιστικότητα απέναντι στον Πόλεμο. Προωθεί τον ανθρωπισμό και τη συνεργασία ανάμεσα στους λαούς. Δρα ως το κοινό βίωμα που ενώνει διαφορετικές εθνότητες, θρησκείες, πεποιθήσεις. Δεν θα μπορούσαμε, λοιπόν, παρά να είμαστε απερίφραστα κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Δεν θα μπορούσαμε, όμως, παρά να είμαστε κατά του αποκλεισμού των καλλιτεχνών στη βάση της καταγωγής τους.

Η Ελλάδα πρωτοστάτησε σε αυτούς τους αποκλεισμούς, αρχικά με την ακύρωση -με εντολή του ΥΠΠΟ- του Γκαλά Όπερας του Μεγάρου Μουσικής και της μετάδοσης της παράστασης «Λίμνη των Κύκνων» των μπαλέτων Μπολσόι. Είναι πραγματικά εξωφρενικό το Υπουργείο Πολιτισμού να θεωρεί ότι ένας πολιτιστικός οργανισμός με την ιστορία του Μπολσόι «ανήκει» στην προπαγάνδα της Ρωσίας, μόνο και μόνο επειδή λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση. Δηλαδή όταν το Κράτος εκπληρώνει τη βασική του υποχρέωση να στηρίζει τους πολιτιστικούς θεσμούς, θεωρούμε ότι αυτόματα τους εξαγοράζει; Αυτή είναι η επίσημη θέση του Υπουργείου Πολιτισμού;

Η Ευρώπη θα όφειλε να έχει αρκετή εμπειρία ώστε να κατανοεί τη σοβαρότητα τού να απαγορεύεται σε καλλιτέχνες να εργαστούν με μόνο κριτήριο την χώρα προέλευσής τους. Ειδικά όταν και στο εσωτερικό της Ρωσίας αναπτύσσεται ισχυρό αντιπολεμικό κίνημα, με τους καλλιτέχνες να πρωτοστατούν, με κίνδυνο την καριέρα ή ακόμα και την ελευθερία τους.

Αντ’ αυτού τα φαινόμενα εργαλειοποίησης του Πολιτισμού πυκνώνουν. Σε συναυλία της Ορχήστρας και της Χορωδίας των μουσικών συνόλων του Δήμου Αθηναίων στο Θέατρο «Ολύμπια» την Παρασκευή 4 Μαρτίου, η διοίκηση πρότεινε να ακουστεί ο εθνικός ύμνος της Ουκρανίας, υπήρξαν άλλες προτάσεις και τελικά προκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων να γίνει ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του πολέμου. Στην Ε.Λ.Σ. και πριν από την έναρξη της παράστασης «Otello» το Σάββατο 5 Μαρτίου, η καλλιτεχνική διεύθυνση του θεάτρου προέβη σε μια κίνηση που δημιούργησε αντιδράσεις στους εργαζομένους. Διαβάστηκε ανακοίνωση κατά του πολέμου εξ ονόματος των εργαζομένων, χωρίς αυτοί να έχουν ενημερωθεί εκ των προτέρων.

Καταδικάζουμε απερίφραστα την εισβολή και τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Καταδικάζουμε τον ιμπεριαλισμό απ’  όπου κι αν προέρχεται. Ζητάμε παύση των εχθροπραξιών και εξεύρεση βιώσιμης λύσης για την ειρήνη. Καταδικάζουμε τον αποκλεισμό, την λογοκρισία των καλλιτεχνών και των πολιτιστικών οργανισμών που προέρχονται με βάση την εθνική καταγωγή.

Οι καλλιτέχνες δεν είμαστε εκτελεστικά όργανα της Πολιτιστικής διπλωματίας. Δηλώνουμε τη στήριξη μας στους Καλλιτέχνες και τους εργαζομένους του Δήμου Αθηναίων και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Ζητάμε την απεμπλοκή της Χώρας μας από τη πολεμική αναμέτρηση.

Η Τέχνη πρέπει να ενώνει και όχι να χωρίζει. Ο Πολιτισμός μας θα βρίσκεται απέναντι σε αυτούς που επεξεργάζονται τα σενάρια του πολέμου εις βάρος των λαών.