Πριν από λίγους μήνες, σταθήκαμε ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος  Ακροάματος σθεναρά απέναντι στην απόφαση του Δήμου Αθηναίων να σφραγίσει παράνομα το Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ. Πολλές φορές έχουμε εκφράσει την αντίθεσή μας στις προσπάθειες να στερηθεί η πόλη ένα ζωντανό χώρο Πολιτισμού, που τόσα χρόνια δίνει βήμα σε καλλιτέχνες και συλλογικότητες, που πειραματίζονται και δρουν εκτός του συμβατικού πολιτιστικού πλαισίου.

 

Το Θέατρο «ΕΜΠΡΟΣ» λειτουργούσε από το 2011 ως ένα βήμα για εκατοντάδες καλλιτέχνες και ομάδες, που μπόρεσαν να δείξουν τη δουλειά τους δωρεάν και χωρίς καμία καλλιτεχνική παρέμβαση. Πλούσια είναι η δραστηριότητα που περιλαμβάνει συνεργασία με ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, καθώς και Πολιτιστικούς θεσμούς τόσο εγχώριους όσο και ξένους. Είναι αδιανόητο ο Δήμος Αθηναίων να μην συνομιλεί με τους ανθρώπους, που λειτουργούν το εγχείρημα για περισσότερο από δέκα χρόνια και να αναγγέλλει την ανάπλαση του Θεάτρου  ΕΜΠΡΟΣ στα πλαίσια των σχεδίων επέκτασης της τουριστικοποίησης του κέντρου της Αθήνας. Να απαξιώνεται δηλαδή η μέχρι τώρα δραστηριότητα του αυτοδιαχειριζόμενου θεάτρου.  Πολύ περισσότερο όταν η πρόταση του Δημάρχου Αθηναίων θα κατατεθεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Δευτέρα 28/3, μονομερώς, χωρίς την παραμικρή ενημέρωση.

 

Ζητάμε από την Δημοτική Αρχή να έρθει σε συνεννόηση με την συλλογικότητα που διαχειρίζεται το Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ, έτσι ώστε να παραμείνει ένας ζωντανός χώρος, να συνεχίσει την λειτουργία του ως ένα  εναλλακτικό μοντέλο χώρου πολιτισμού και δημιουργίας.