Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 26/1/2023, στο Προεδρικό Μέγαρο συνάντηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) και των εκπροσώπων των καλλιτεχνικών σωματείων με την ΠτΔ κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά από αίτημά μας, για να την ενημερώσουμε για τα προβλήματα όλων των κλάδων που θίγονται τόσο από το ΠΔ 85/2022, όσο και από τη γενικότερη απαξίωση της απαξίωσης της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα.
Κατά τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο συμμετείχαμε ο α’ αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος Δημήτρης Σφίγγος, ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών Χάρης Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Σπύρος Μπιμπίλας, ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Άρης Λάσκος, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου Βασίλης Παρασκευόπουλος, η πρόεδρος της Ένωσης Λυρικών Πρωταγωνιστών Ελλάδας Λυδία Αγγελοπούλου, η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού Μίνα Ανανιάδου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος Δημήτρης Ζερβουδάκης, ο εκπρόσωπος των σπουδαστών της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου Αθανάσιος Παπαδογιάννης, ο νομικός σύμβουλος της ΠΟΘΑ Εμμανουήλ Ελευθερόγλου και ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Διδασκόντων της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου Πέτρος Σεβαστίκογλου.
Αναλύθηκαν τα αιτήματα όλων των κλάδων που θίγονται από το επίμαχο ΠΔ και υπήρξε αλληλεπίδραση της ΠτΔ, ώστε να επισημανθούν τα ζητήματα που μας προβληματίζουν, όσον αφορά στην πολυνομία για κάθε κλάδο, τις εκκρεμείς δικαστικές διαδικασίες ενώπιον του ΣτΕ, τις διαφορετικές ταχύτητες εργαζομένων, τις ελλείψεις στα καλλιτεχνικά σχολεία, αλλά και τα αιτήματα των σπουδαστών των δραματικών σχολών. Η ίδια η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε ότι υπάρχουν πιο αρμόδιοι από εκείνη για τα θέματα αυτά, αλλά δήλωσε πως δέχτηκε να μας συναντήσει για να ενημερωθεί και να δεχτεί κάποιες διευκρινίσεις, καθώς ήδη από τον Δεκέμβριο είχε ακούσει την ανακοίνωση του ΣΕΗ στην παιδική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, που διαβάστηκε από το θίασο της παράστασης που παρακολούθησε τότε.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο πρόεδρος του ΣΜΒΕ κατέθεσε στην ΠτΔ δύο έγγραφα, ένα με τα αιτήματα της υπό κατάληψη Σχολής Δραματικής Τέχνης του ΚΘΒΕ και ένα με τα αιτήματα των σπουδαστών του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, που υπογράφεται επίσης από τους καθηγητές τους και τον Σύλλογο Γονέων.
Η συνάντηση αποτελεί ένα ακόμη βήμα στον αγώνα για την απόσυρση του ΠΔ 85/2022.
Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την τελική νίκη.