ΠΡΟΣ:
Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστή Χατζηδάκη.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
- Υπουργό Πολιτισμού, κ. Λίνα Μενδώνη
- Υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού, κ. Χρίστο Δήμα
- Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, κ. Νικόλαο Παπαθανάση
ΘΕΜΑ: ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ «ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ»
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
οι εργαζόμενοι στο χώρο του Θεάματος – Ακροάματος καλλιτέχνες και τεχνικοί (σκηνοθέτες – μουσικοί – τραγουδιστές – ηθοποιοί – χορευτές – φωτιστές – μοντέρ κλπ.) κατά βάσιν είμαστε μισθωτοί.
Εργαζόμαστε σε θέατρα, σε μουσικές σκηνές, σε κέντρα νυχτερινής διασκέδασης, χώρους εστίασης, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, τηλεοπτικές επιχειρήσεις, οπτικοακουστικές παραγωγές, μουσικές παραστάσεις, συναυλίες σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, εκδηλώσεις τέχνης και πολιτισμού, συνέδρια, καλλιτεχνικές σχολές και γενικότερα όπου παρίσταται ανάγκη συμμετοχής τόσο ζωντανών όσο και μαγνητοσκοπημένων εργασιών μας. Επίσης μόνιμα ή έκτακτα σε οπτικοακουστικές παραγωγές, σε ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα και ραδιοτηλεοπτικές παραγωγές, σε δισκογραφικές επιχειρήσεις, συμμετέχοντας σε ηχογραφήσεις μουσικών έργων – τραγουδιών κ.α. Επιπροσθέτως εργαζόμαστε συμμετέχοντας σε μεταγλωττίσεις, εκφωνήσεις, σε ηχογραφήσεις μουσικών έργων – τραγουδιών, βιβλίων, podcasts, δίσκων και μουσικών εκδόσεων, καθώς και σε ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα.
Η ασφάλισή μας προκύπτει από τις συμβάσεις εργασίας τις οποίες υπογράφουμε με τους εργοδότες ανά σεζόν (ή της χρονικής περιόδου της σύμβασης) και από την υφιστάμενη νομοθεσία. Το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων εργάζεται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και βρίσκεται βάση νόμου σε εξαρτημένη σχέση εργασίας. Ως μισθωτοί προσλαμβανόμαστε από τις επιχειρήσεις και στις συμβάσεις που συνυπογράφουμε ορίζεται ο χρόνος διάρκειας της σύμβασης, ο ημερήσιος χρόνος απασχόλησης και το ημερομίσθιο. Επί των δεδομένων αυτών συντάσσονται από την επιχείρηση – εργοδότη οι ΑΠΔ (Ασφαλιστικές Περιοδικές Δηλώσεις) για την απόδοση εισφορών και ενσήμων.
Σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις απασχόλησής μας και αμοιβών μας χωρίς πάγιο μισθό, αλλά με ατομικές συμβάσεις και συμφωνημένα ποσά από τους εργοδότες (όπως η περίπτωση εργασίας σε ένα στούντιο ηχογράφησης, συναυλία, δισκογραφική εταιρία κλπ.), προβλέπεται η χρήση Τιμολόγιου Παροχής Υπηρεσιών και επομένως μπορούμε να λάβουμε την αμοιβή μας με την έκδοση του σχετικού παραστατικού (Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών – το γνωστό μπλοκάκι), υποκείμενοι πάντα στο ασφαλιστικό καθεστώς ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) (Ν.1210/1981, το Ν.1296/1982, το Ν.1597/1986, το Ν.3518/2006). Το δελτίο παροχής υπηρεσιών εκδίδεται με απαλλακτικό από το επαγγελματικό επιμελητήριο και απαλλαγή από το παλιό ΤΕΒΕ, σημερινό ΕΦΚΑ ελευθέρων επαγγελματιών και ανήκουμε στην 12η ασφαλιστική κλάση από την δεκαετία του ’80.
Κατά τα λοιπά το Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών στον κλάδο μας επιβαρύνεται με 24% ΦΠΑ και 20% Παρακράτηση Φόρου Εισοδήματος (η παρακράτηση αφορά ποσά άνω των 300 ευρώ). Όσοι συνάδελφοι διατηρούν Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών επιβαρύνονται με το τέλος επιτηδεύματος.
Συνέπεια της φορολογικής επιβάρυνσης στο Τ.Π.Υ. (μπλοκάκι) με την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος σε συνδυασμό με την αύξηση της ανεργίας, υπήρξε το κλείσιμο των βιβλίων από την πλειονότητα των εργαζομένων στο χώρο μας. Διερωτόμαστε αν είναι νόμιμη η ανακολουθία που ισχύει, δηλαδή εργαζόμενος σε εξαρτημένη σχέση εργασίας να πληρώνει τέλος επιτηδεύματος και ΦΠΑ. Η απάντηση κορυφαίων εργατολόγων είναι ότι είναι παράνομο.
Επισημαίνουμε:
- Ότι το τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών αποτελεί μέσο με το οποίο μπορούμε να αμειβόμαστε για μία σειρά παρεχόμενων υπηρεσιών
- Ότι είμαστε μισθωτοί και όχι ελεύθεροι επαγγελματίες.
- Ότι ο χώρος του Θεάματος-Ακροάματος απαρτίζεται από εργαζόμενους που υπηρετούν τον Πολιτισμό με χαρακτηριστικά εργασιακής εποχικότητας, υποαπασχόλησης και ανεργίας και έχει υποστεί βαρύτατο πλήγμα από τις περιόδους της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης.
- Ότι και στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήδη προβλέπονται μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων στο Θέαμα-Ακρόαμα και τον Πολιτισμό.
Κύριε Υπουργέ,
με δεδομένη την κατάθεση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής» αιτούμαστε και προτείνουμε:
Α) Διασάφηση στο άρθρο 13 του Σχεδίου Νόμου «Ελάχιστο τεκμαιρόμενο κέρδος από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας – Προσθήκη άρθρου 28Α στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος» για τις ειδικότητές μας για όσους συναδέλφους μας χρησιμοποιούν τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών και εξαίρεση τους σε κάθε περίπτωση από τον υπολογισμό ελαχίστου κέρδους, αφού είμαστε μισθωτοί και όχι επιτηδευματίες.
Β) Απαλλαγή του τιμολογίου παροχής υπηρεσιών από το τέλος επιτηδεύματος.
Γ) Πλήρη απαλλαγή του τιμολογίου παροχής υπηρεσιών από το ΦΠΑ.
Δ) Μείωση του φόρου παρακράτησης στο 10%.
Κύριε Υπουργέ,
εάν ο κλάδος μας υποστεί και άλλο πλήγμα με την εφαρμογή τεκμηρίων που θα επιβάλλουν οριζόντια δυσβάστακτη φορολόγηση και δεν ληφθούν μέτρα ελάφρυνσής μας, τότε δυστυχώς και οι τελευταίοι συνάδελφοί μας που διατηρούν το τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών θα αναγκαστούν να το κλείσουν.
Ζητούμε άμεση συνάντηση μαζί σας για τα ανωτέρω θέματα.