ΠΡΟΣ:

  • ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, κο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΛΙΒΑΝΙΟΣ
  • ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, κα ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ
  • ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ, κα ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ
  • ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, κο ΙΑΣΟΝΑ ΦΩΤΗΛΑ
  • ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Δια της παρούσης επιστολής θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε τις ανησυχίες μας για το νομοθετικό πλαίσιο ασφαλούς λειτουργίας των χώρων θεαμάτων. Τις σκέψεις μας τις εκφράσαμε με επιστολή στις 8/11/2023 προς την τότε Υπουργό Εσωτερικών, κα Νίκη Κεραμέως, την Υπουργό Πολιτισμού, κα Λίνα Μενδώνη, τον τότε Υπουργό Εργασίας, κο Άδωνι Γεωργιάδη, τον τότε Υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού, κο Χρίστο Δήμα, την Γενική Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού, κα Ελένη Δουνδουλάκη, το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας. Την ίδια επιστολή κοινοποιήσαμε και στην Επιθεώρηση Εργασίας-Τμήμα Υγείας και Ασφάλειας, στη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας και στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος.

Σας την επαναπροωθούμε καθώς έχει περάσει από τότε ένα σημαντικό χρονικό διάστημα και έχει προκύψει και αλλαγή των προσώπων μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό.

Ειδικά τώρα, με την έναρξη της θερινής σεζόν οι έντονες καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση των εργασιών και την κόπωση των εργαζομένων αυξάνουν την πιθανότητα των εργατικών ατυχημάτων.

Επισημαίνεται από πλευράς μας η άμεση ανάγκη επικαιροποίησης και ισχυροποίησης του θεσμικού κι ελεγκτικού πλαισίου, σε σχέση με την εργασία σε χώρους θεάματος και γυρισμάτων. Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, η διαρκής πίεση για όλο και πιο φαντασμαγορικά και κερδοφόρα θεάματα έχει οδηγήσει σε κατάρρευση των πρωτοκόλλων ασφαλείας, σε πλημμελείς ελέγχους και σε εργατικά ατυχήματα κατά την διάρκεια προετοιμασίας και πραγματοποίησης παραστάσεων, συναυλιών, θεαμάτων, γυρισμάτων ταινιών κι αντίστοιχων εκδηλώσεων.

Για όλα τα παραπάνω αλλά και όλα αυτά που έχουμε αναπτύξει στην επιστολή μας (8/11/23) παρακαλούμε να προγραμματιστεί μια συνάντηση εργασίας με τα συναρμόδια Υπουργεία ώστε να σας αναπτύξουμε περαιτέρω τα άκρως επείγοντα ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των εργαζομένων, των καλλιτεχνών και του κοινού.

 

Σας παραθέτουμε το λινκ της πρώτης επιστολής:

https://potha.gr/2023/11/14/%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bb%ce%ae-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%ce%bd%ce%bf%ce%bc%ce%bf%ce%b8%ce%b5%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%80%ce%bb%ce%b1%ce%af%cf%83%ce%b9%ce%bf-%ce%b1%cf%83/