Με μεγάλη θλίψη και αγωνία παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες τις εξελίξεις γύρω από την αναστολή της έκδοσης του καθημερινού φύλλου της εφημερίδας «Η ΑΥΓΗ». Η απόφαση για το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου έρχεται σε μια περίοδο που η ελευθερία του Τύπου στην χώρα μας είναι αμφισβητήσιμη όσο ποτέ. Θεωρούμε πως μια τέτοια απόφαση το μόνο που καταφέρνει είναι να περιορίσει την πολυφωνία και τον πλουραλισμό στην ενημέρωση.

«Η ΑΥΓΗ» υπήρξε παρούσα στα μεγάλα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα από την αρχή της κυκλοφορίας της, το 1952, μέχρι και σήμερα. Ήταν παρούσα επίσης στα κινήματα των εργατών τόσο πριν όσο και μετά την μεταπολίτευση, αλλά και στις μεγάλες κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών κατά τη μνημονιακή περίοδο και στο κίνημα των πλατειών. Κάλυψε σταθερά τις διαδηλώσεις και τις πορείες για το «ψαλίδι» στις αποδοχές και στις συντάξεις, τις κινητοποιήσεις για τις αντεργατικές πολιτικές, τα αντεργατικά νομοσχέδια, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και βοήθησε στην ανάδειξη των σκανδάλων της εκτελεστικής εξουσίας.

«Η ΑΥΓΗ» υπήρξε σημαντική πηγή δημοσιογραφικής κάλυψης και για τον καλλιτεχνικό χώρο. Κατά την περίοδο της πανδημίας έδωσε φωνή στους καλλιτέχνες και τους εργαζόμενους στην Τέχνη και τον Πολιτισμό υπερασπιζόμενη τα μέτρα στήριξής τους. Μέσα από άρθρα της αντέδρασε σε περιπτώσεις λογοκρισίας θεατρικών έργων, καλλιτεχνικών δρώμενων ή εικαστικών παρεμβάσεων. Στις υποθέσεις #metoo φιλοξένησε καταγγελίες και περιστατικά, αποτελώντας ένα χρήσιμο όπλο στη ανάπτυξη του κινήματος, ενώ στη διάρκεια των κινητοποιήσεων για την ακύρωση του ΠΔ85/2022 η «ΑΥΓΗ» πολλάκις φιλοξένησε ανθρώπους του κλάδου, αλλά και άρθρα ανθρώπων της Ομοσπονδίας μας.

Σε μια περίοδο παρακμάζουσας ελευθερίας του Τύπου στη χώρα μας, μια τέτοια εξέλιξη αποτελεί πλήγμα στο δημοσιογραφικό και ενημερωτικό γίγνεσθαι.

Η ηγεσία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α οφείλει να ανακαλέσει την απόφαση. Να βρει μια βιώσιμη και λειτουργική λύση, ώστε να προστατέψει τους εργαζόμενους της εφημερίδας και να συμβάλλει ώστε αυτή η ιστορική εφημερίδα της Αριστεράς να συνεχίσει να μακροημερεύει.