Με την παρούσα επιστολή, ζητάμε να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα που έχει προκύψει από πλευράς Δ.ΥΠ.Α σχετικά με το εποχικό επίδομα του 2023.

 

Ξεκινήσαμε με την από 14/11/2023 επιστολή μας προς τον διοικητή της Δ.ΥΠ.Α σχετικά με τις απορριπτικές αιτήσεις συναδέλφων σωματείου μέλους της Ομοσπονδίας (Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος). Στις 20/11/2023 στη Βουλή, ο τότε Υπουργός Εργασίας κύριος Γεωργιάδης σε σχετική επερώτηση του βουλευτή της Πλεύσης Ελευθερίας και τότε Προέδρου του ΣΕΗ κύριου Μπιμπίλα, δεσμεύτηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών, παρουσία του ίδιου, της Γεν. Γραμματέας του Υπ. Εργασίας κυρίας Στρατινάκη και του Υφυπουργού Εργασίας κύριου Τσακλόγλου, όπως και πραγματοποιήθηκε στις 28/11/2023, όπου και αναγνωρίστηκε το δίκαιο του αιτήματος μας. Στις 30/11/2023 και μετά από παρότρυνση του Υπ. Εργασίας, επισκεφθήκαμε τον Διοικητή της Δ.ΥΠ.Α κύριο Πρωτοψάλτη, παρουσία και του Υποδιοικητή κύριου Καραχάλιου, για να παρουσιάσουμε εκτενώς το πρόβλημα με τις απορριφθείσες αιτήσεις συναδέλφων για το εποχικό επίδομα, που πλέον είχαν πληθύνει. Στις 08/01/2024 σε επιστολή μας προς τον τότε Υφυπουργό Πολιτισμού κύριο Δήμα αναπτύξαμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τη Δ.ΥΠ.Α, όχι μόνο για το εποχικό επίδομα, και κοινοποιήσαμε την επιστολή στη Διοίκηση της Δ.ΥΠ.Α. Στις 22/01/2024 εκπρόσωποι της διοίκησης της Ομοσπονδίας μας επισκέφθηκαν το γραφείο του κύριου Καραχάλιου, με προοπτική να ακούσουμε πως υπάρχουν θετικές εξελίξεις σχετικά με το κώλυμα του εποχικού επιδόματος για πληθώρα συναδέλφων. Εξετάσαμε μάλιστα και κατά περίπτωση ενδεικτικές υποθέσεις. Στην από 26/02/2024 επιστολή μας προς την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και τον διοικητή της Δ.ΥΠ.Α. ζητούσαμε συνάντηση για να δρομολογηθεί η έγκαιρη αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζαμε με τη Δ.ΥΠ.Α. Ενώ τέλος στις 30/04/2024 αποστείλαμε επιστολή προς τον Υποδιοικητή της Δ.ΥΠ.Α. σχετικά με ορισμένα στοιχεία δικαιούχων που μας ζητήθηκαν τηλεφωνικά να προωθήσουμε.

 

Όλο αυτό το διάστημα έχουμε δεκάδες τηλεφωνικές επικοινωνίες σε καθημερινή βάση με τα υψηλόβαθμα στελέχη της Δ.ΥΠ.Α, ενώ κατά περίπτωση έχουμε ενημερώσει τον κάθε δικαιούχο ανάλογα με όσα μας έχουν πει από την ίδια τη Δ.ΥΠ.Α για να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες (πχ κατάθεση ενστάσεων στη Περιφερειακή Διεύθυνση που ανήκει, αποστολή όλων των δικαιολογητικών που μας ζητήθηκαν, επισκέψεις στα επί μέρους καταστήματα της Δ.ΥΠ.Α. που ανήκει ο καθένας, απαντητικές επιστολές από τα κατά τόπους ΕΦΚΑ, συμβάσεις εργασίας, αντίγραφα καταχωρίσεων στο Εργάνη κτλ.)

 

Δεν μπορούμε να καταλάβουμε τους λόγους αυτής της τόσο έντονης κωλυσιεργίας και την απίστευτη ταλαιπωρία των δικαιούχων. Έχουν περάσει εννέα μήνες και οι εργαζόμενοι του χώρου του θεάματος δεν έχουν λάβει ακόμη το εποχικό επίδομα του 2023, το οποίο νόμιμα δικαιούνται, καθώς πληρούν όλα τα κριτήρια. Εξάλλου έχουν λάβει το εποχικό επίδομα επί σειρά ετών.

 

Μια τέτοια κωλυσιεργία δίνει κάκιστες εντυπώσεις για τον τρόπο που η διοίκηση της Δ.ΥΠ.Α αντιμετωπίζει τους δικαιούχους των προγραμμάτων και γεννά εντυπώσεις σκόπιμης καθυστέρησης και  αποφυγής της διαδικασίας από πλευράς της. Η ταλαιπωρία και το άγχος που υφίστανται οι δικαιούχοι δεν έχει προηγούμενο, καθώς πέραν του ότι αποκόβονται από ένα τόσο σημαντικό οικονομικό πόρο, όπως το εποχικό επίδομα, αναγκάζονται να επιδοθούν σε όλες αυτές τις ενέργειες και να επικοινωνούν με τα κατά τόπους παραρτήματα πολλές φορές και με φυσική παρουσία, διακόπτοντας την εργασία τους. Όλη αυτή η ταλαιπωρία έχει δημιουργήσει και ένα κλίμα παραίτησης καθώς οι δικαιούχοι αναγνωρίζουν ότι η ταλαιπωρία που υφίστανται είναι μάταιη και η απόρριψη των αιτημάτων τους γίνεται σκόπιμα για την δημιουργία τετελεσμένων.

 

Από πλευράς μας θεωρούμε πως έχουμε εξαντλήσει κάθε τρόπο επίλυσης και επικοινωνίας, ώστε να αποκατασταθεί αυτή η αδικία. Φυσικά και δεν θα αφήσουμε το ζήτημα μετέωρο και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια, έχοντας όμως ως δεδομένο πλέον ότι η φωνή μας πρέπει να ακουστεί ξανά στα αυτιά της διοίκησης της Δ.ΥΠ.Α.

 

Ζητάμε άμεσα από την διοίκηση της Δ.ΥΠ.Α. και την Υπουργό Εργασίας να επιληφθούν του θέματος και να δώσουν τέλος στην ταλαιπωρία των εργαζομένων που κρατάει εννέα μήνες.