Την Τετάρτη 16 Ιουλίου αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας μας συμμετείχε σε συνάντηση εργασίας στο Υπουργείο Οικονομικών εκθέτοντας τα προβλήματα από τις δυσμενείς συνέπειες για τον κλάδο μας του πρόσφατα ψηφισμένου φορολογικού νόμου (5073/23).
Στη συνάντηση περιγράψαμε αναλυτικά την κατάσταση και επισημάναμε πως οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό που απασχολούνται με Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών δεν είμαστε ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά μισθωτοί, κάτι που προβλέπεται από το Νόμο με την υπαγωγή μας στην 12η ασφαλιστική κλάση και επίσης είναι δεδομένο ότι για το τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών (Τ.Π.Υ.) που χρησιμοποιούμε, στο σύνολό μας και με κάθε τρόπο πληρωμής μας, ασφαλιζόμαστε στον ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ) και είμαστε αποκλειστικά μισθωτοί. Κατά την πρόσληψή μας από τις επιχειρήσεις και τους πολιτιστικούς οργανισμούς, ορίζονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία εργασίας (χρόνος, τρόπος, τόπος κλπ.), ενώ συντάσσονται από τον εργοδότη οι ΑΠΔ. Το τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών αποτελεί για τους εργαζόμενους στο Θέαμα-Ακρόαμα το μόνο μέσο με το οποίο μπορούμε να αμειβόμαστε για μία σειρά παρεχόμενων υπηρεσιών χωρίς πάγιο μισθό, αλλά με ατομικές συμβάσεις και συμφωνημένα ποσά από τους εργοδότες.
Οι δυσμενείς συνέπειες του νόμου για τον κλάδο μας τις οποίες είχαμε επισημάνει εγκαίρως και εγγράφως προς το Υπουργείο Οικονομικών αλλά και τα συναρμόδια Υπουργεία Πολιτισμού και Εργασίας και πριν από την ψήφιση του Νόμου είναι οι εξής:
• Το τέλος επιτηδεύματος παραμένει, μειωμένο κατά 50%.
• Επιβάλλεται τεκμήριο ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος με συνέπεια την υπέρμετρη φορολόγησή μας είτε έχουμε εργαστεί είτε όχι, μέτρο εξαιρετικά άδικο λόγω της εποχικότητας των επαγγελμάτων μας, αλλά και της περιπλοκότητας της εργασίας μας.
• Παραμένουμε ως ήδη έχει σε ό,τι αφορά το ΦΠΑ και την παρακράτηση Φόρου.
• Όλα τα ανωτέρω ισχύουν αναδρομικά και για τη χρήση του 2023. Δηλαδή απροειδοποίητα επιβλήθηκαν τεκμήρια και φόροι για το έτος 2023 μέσω του νόμου στο τέλος του έτους 2023, στερώντας μας έστω και το δικαίωμα έγκαιρης διακοπής του τιμολογίου παροχής υπηρεσιών.
Ζητάμε:
Την απαλλαγή σε κάθε περίπτωση των εργαζόμενων στο Θέαμα-Ακρόαμα, που έχουν τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι) από τον υπολογισμό του ελαχίστου ποσού καθαρού εισοδήματος και κέρδους και τον αντικειμενικό προσδιορισμό του ελαχίστου εισοδήματος με βάση το Νόμο 5073/2023, αφού στην ουσία είμαστε μισθωτοί και όχι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Το ανωτέρω αίτημα συνδυάζεται με τα πάγια αιτήματά μας να απαλλαγεί το τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών από το τέλος επιτηδεύματος και το Φ.Π.Α., καθώς και τη μείωση του φόρου παρακράτησης στο 10%.
Την άμεση έκδοση εγκυκλίου που να διευκρινίζει ότι όσοι εργαζόμενοι στο Θέαμα Ακρόαμα δεν έχουν συναλλαγή με φυσικά πρόσωπα (λιανική πώληση) δεν υποχρεούνται να έχουν POS, αφού όπως έχουμε επισημάνει στην από 26/02/2024 επιστολή μας, δεν είμαστε ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά μισθωτοί, αλλά και αν εκδώσουμε τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών αυτό αφορά πληρωμή από άλλες εργοδοτικές επιχειρήσεις με ασφάλιση μισθωτού.
Την απαλλαγή από την υποχρέωση να εκδίδουμε ΔΠΥ μέσω πιστοποιημένων παρόχων όταν συναλλασσόμαστε με το Δημόσιο Τομέα. Το δυσβάστακτο επιπρόσθετο κόστος για κάθε έκδοση ΔΠΥ σε δημόσιους οργανισμούς μέσα από πιστοποιημένους παρόχους αποτελεί απαγορευτικό κόστος τόσο ατομικό όσο και για τις Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες (ΑΜΚΕ).