Ανακοίνωση για την συνάντηση στο Υπουργείο Πολιτισμού με θέμα το Πανεπιστήμιο Παραστατικών Τεχνών

 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 17/12/2024 και μετά από αίτημα των Ομοσπονδιών μας, συνάντηση μεταξύ του υφυπουργού Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Ι. Φωτήλα, του Γ.Γ. Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας κ. Ν. Παπαϊωάννου και υπηρεσιακών παραγόντων των δύο υπουργείων, με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καλλιτεχνικού Προσωπικού ΟΤΑ, με θέμα την ίδρυση της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών (Α.Σ.Π.Τ.), η οποία παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 30/10/2024.

 

Από την συνάντηση προέκυψαν περισσότερα ερωτήματα από όσα είχαμε πριν. Σχετικά με την Α.Σ.Π.Τ. δεν είχαμε κάποια ενημέρωση ούτε για του ύψος του προϋπολογισμού του νέου πανεπιστημίου, ούτε για την γεωγραφική κατανομή των σχολών που θα έχει, καθώς και για την διασύνδεση των τμημάτων μεταξύ τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο τομέας της Μουσικής, που θα εξυπηρετείται από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Δεν λάβαμε σαφή απάντηση για το αν θα υπάρχει αντίστοιχη σχολή στην Αθήνα.

 

Αυτό που δημιουργεί μεγαλύτερη ανησυχία είναι το καθεστώς των ήδη υπαρχόντων τίτλων σπουδών των καλλιτεχνικών σχολών. Ενημερωθήκαμε ότι όλες οι σχολές που ανήκουν αυτή τη στιγμή στο ακαδημαϊκό επίπεδο ΤΕ (δραματικές σχολές, σχολές χορού και σχολές κινηματογράφου) θα υποβαθμιστούν στο επίπεδο 5, δηλαδή αυτό της μεταλυκειακής εκπαίδευσης. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το αίτημα των μεγάλων μας κινητοποιήσεων, δηλαδή να επεκταθεί η διαβάθμιση και στα πτυχία που έλαβαν οι απόφοιτοι των σχολών μετά το 2003. Η εξαγγελία αυτή όχι μόνο δεν ικανοποιεί τα αιτήματά μας, αλλά υποβαθμίζει και τα δικαιώματα που ήδη έχουμε. Και μάλιστα ενώ υπάρχει ήδη η πρόσφατη απόφαση του Γ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο παρέπεμψε στην ολομέλεια το αίτημα μας για ακύρωση του ΠΔ 85/2022,  αναφέροντας ρητά στην απόφασή του ότι οι σχολές αυτές ανήκουν στην ανώτερη τριτοβάθμια εκπαίδευση σύμφωνα  με το άρθρο 16/παρ.7 του Συντάγματος, καθιστώντας τα επίμαχα άρθρα του Π.Δ. αντισυνταγματικά.

 

Ασαφής ήταν από την πλευρά των αρμόδιων υπουργείων και η περιγραφή του ακαδημαϊκού διαδρόμου, που θα επιτρέψει στους απόφοιτους των καλλιτεχνικών σχολών να αποκτήσουν πτυχίο πανεπιστημιακού επιπέδου. Ενημερωθήκαμε ότι αυτή η διαδικασία θα υλοποιηθεί από τα ήδη υπάρχοντα πανεπιστημιακά τμήματα, χωρίς εξετάσεις και για όλους τους ενδιαφερόμενους, με αριθμό εισακτέων που θα καθορίσουν τα ίδια. Εκφράσαμε με σαφήνεια τις ανησυχίες μας, ότι αυτή η διαδικασία θα αποδειχθεί ιδιαίτερα χρονοβόρα λόγω του μεγάλου αριθμού ενδιαφερομένων, χωρίς όμως, να λάβουμε πειστική απάντηση.

 

Από τη μεριά μας δηλώνουμε ότι δύο χρόνια μετά την έναρξη των μεγάλων κινητοποιήσεών μας, που ξεκίνησαν με αφορμή την έκδοση του ΠΔ 85/22, όπου υποβαθμίζει τη θέση μας, απαιτούμε την εξασφάλιση των ακαδημαϊκών και επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των καλλιτεχνικών σχολών καθώς και την ενίσχυση των καλλιτεχνικών μαθημάτων σε όλη την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Επίσης δεν θα επιτρέψουμε οι καλλιτεχνικές σπουδές να γίνουν πεδίο κερδοσκοπίας των ιδιωτών. Θα είμαστε παρόντες και παρούσες σε κάθε στάδιο της διαμόρφωσης αυτού του νομοσχεδίου.

 

Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Πανελλήνια Ομοσπονδία Καλλιτεχνικού Προσωπικού Ο.Τ.Α.