Προς:

Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κα Σοφία Ζαχαράκη

Υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κο Νικόλαο Παπαϊωάννου

Γενική Γραμματεία Ανώτατης Εκπαίδευσης

 

Κοινοποίηση:

Υπουργό Πολιτισμού, κα Στυλιανή Μενδώνη

Υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού, κο Ιάσονα Φωτήλα

Γενική Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού, κα Ελένη Δουνδουλάκη

 

Αξιότιμη Κυρία  Υπουργέ,

Αξιότιμες Κυρίες, Αξιότιμοι Κύριοι,

 

Μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών και εργαζομένων στην τέχνη και τον πολιτισμό το χειμώνα του 2023,  έχουμε εκφράσει με κάθε τρόπο την αντίθεσή μας στο ΠΔ 85/2022 που υποβαθμίζει τις σπουδές μας και δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα απαξιώνει τον κλάδο των παραστατικών και οπτικοακουστικών τεχνών.  Έχουμε αναδείξει τα αιτήματά μας με κάθε πρόσφορο μέσο, με δεκάδες διαδηλώσεις, απεργιακές κινητοποιήσεις, πολυπληθέστατες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, ακτιβιστικές  ενέργειες, παρεμβάσεις, συναντήσεις, αναγνώσεις κειμένων. Παράλληλα έχει εκδοθεί πλήθος ανακοινώσεων των σωματείων, των συλλόγων σπουδαστών, των καθηγητών, των συνελεύσεων των καταλήψεων, καθώς και ανακοινώσεις συμπαράστασης από όλη την Ελλάδα, την Ευρώπη αλλά και ολόκληρο τον Κόσμο. Υπενθυμίζουμε τέλος, την τεράστιας σημασίας κίνηση αξιοπρέπειας και συμπαράστασης στους αγώνες των Σπουδαστών και Σπουδαστριών, των Καθηγητών Ανωτέρων Δραματικών Σχολών του Εθνικού Θέατρου, του Κρατικού Θέατρου Βορείου Ελλάδος και του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας με την υποβολή και των παραιτήσεών τους. Τα αιτήματά μας τα έχουμε αναπτύξει με τον πιο κατάλληλο τρόπο στις επαφές μας με τους Υπουργούς, Υφυπουργούς, Γενικούς Γραμματείς των Υπουργείων, τους Αρχηγούς των Πολιτικών Κομμάτων, την τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και κατά τη συνάντηση της 15ης Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μαξίμου με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Αυτό που ζητάμε είναι δίκαιη επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων μας και  αξιοπρεπή εκπαίδευση για εργασία. Ζητάμε εντός των προβλέψεων του άρθρου 16 του Συντάγματος αναγνώριση μέσω υπαγωγής όλων των αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών και των εργαζομένων στην Τέχνη και τον Πολιτισμό στην κατηγορία Τ.Ε., (τεχνολογικής εκπαίδευσης, τριτοβάθμιας εκπαίδευσης επαγγελματικών δικαιωμάτων και προσόντων επίπεδου 6), πλην αυτών που ήδη ανήκουν στην κατηγορία Π.Ε.

Φυσικά τα αιτήματά μας για ίδρυση δημόσιας τριτοβάθμιας ανώτατης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και παροχή ενιαίας δημόσιας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες, καθώς επίσης και για ενίσχυση του σπουδαστικού σώματος με παροχές δωρεάν σίτισης, στέγασης και συγγραμμάτων παραμένουν ενεργά μαζί με όλο το πεδίο των διεκδικήσεών μας. Παράλληλα έχουμε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση του ΠΔ85, κατά του οποίου επίκειται η εκδίκαση στην Ολομέλεια του ΣτΕ,  ενώ έχουμε καταθέσει και τροπολογία στον τότε πρόεδρο της Βουλής καθώς και στα κοινοβουλευτικά κόμματα όπου διόρθωνε διαχρονικά προβλήματα αναγνώρισης των σπουδών.

Από τότε εργαστήκαμε εντατικά επί δύο χρόνια σε πολλαπλές συναντήσεις με την Ομάδα Εργασίας των υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας, έτσι ώστε να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός νέου, ρυθμισμένου και λειτουργικού πλαισίου λειτουργίας της Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης.

Τώρα, με την πολιτική ηγεσία του ΥΠαιΘ να έχει αλλάξει, βρισκόμαστε εκ νέου σε ένα στάδιο ημιτελούς παρασκευής του σχετικού νομοσχεδίου, με αρκετά αναπάντητα ερωτήματα να εκκρεμούν.

Επίσης  με την παρούσα  και κατόπιν επανειλημμένων επιστολών μας ,  επανερχόμαστε στο θέμα των Νέων Οδηγών Κατάρτισης Σπουδών των ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ) και στο προσοντολόγιο των ΤΕ 16 και ΠΕ 79.

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, ενώ μέχρι πρότινος οι εκπαιδευτικοί ΤΕ 16 και ΠΕ 79 ήταν ισότιμοι όσον αφορά τις προσλήψεις και η επιλογή τους γινόταν βάσει προσόντων με μοριοδότηση , με την σύσταση επιτροπών κατάρτισης νέων οδηγών σπουδών, ουσιαστικά αποκλείονται από τα εκπαιδευτικά και επαγγελματικά τους δικαιώματα  οι εκπαιδευτικοί ΤΕ 16,  αφού προκρίνεται η πρόσληψη  των εκπαιδευτικών ΠΕ.

Οι ΤΕ 16 μουσικοί – απόφοιτοι και πτυχιούχοι Ανώτερων Σχολών (Ωδείων ή άλλων αντίστοιχων σχολών) είναι άνθρωποι με εκπαιδευτικά προσόντα, ικανοί να διδάξουν με άρτια μουσική κατάρτιση. Η προϋπηρεσία τους  είναι μακρά και η πείρα τους στο αντικείμενο των Θεωρητικών και  της Μουσικοκινητικής Αγωγής με βάση τα προσόντα τους  είναι επαρκέστατη ώστε να διδάξουν. Εξάλλου από δημιουργίας των ΙΕΚ το προσωπικό αποτελείται από ΤΕ 16 μουσικούς, με το σύνολο των καθηγητών να έχει παιδαγωγική επάρκεια.

Σε συναντήσεις μας στις επιτροπές του Υπουργείου Πολιτισμού και Υπουργείου Παιδείας είχαμε λάβει διαβεβαιώσεις ότι δεν θα προσβληθούν και δεν θα παραγκωνιστούν  τα επαγγελματικά δικαιώματα των εκπαιδευτικών  ΤΕ 16  και δεν θα αποκλειστούν  από τους πίνακες πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ταυτόχρονα, στους νέους οδηγούς Κατάρτισης Σπουδών, παρατηρούνται ασάφειες και ελλείψεις που αφορούν το διδακτικό αντικείμενο, αλλά και τα προσόντα των εκπαιδευτικών. Η επερχόμενη αναδιάρθρωση της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης δεν πρέπει να αφήσει στο κενό χιλιάδες καθηγητές Τ.Ε. και ιδιαίτερα των καθηγητών Μουσικής των οποίων τα επαγγελματικά δικαιώματα οφείλουμε να προστατέψουμε. Εξάλλου το καλλιτεχνικό προσωπικό της εκπαίδευσης θα έπρεπε φυσικά να απαρτίζεται από εργαζόμενους ΤΕ και ΠΕ (και ελλείψει αυτών ΔΕ).

 

Από εσάς θα θέλαμε να καταβάλλετε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι γενικές αρχές που προτείνουμε να συμπεριληφθούν στον υπό παρασκευή νόμο με δεσμευτικό χαρακτήρα, ώστε οι επιτροπές που θα εργαστούν και τα εφαρμοστικά διατάγματα που θα εκδοθούν σε επόμενη φάση, να βρίσκονται μέσα στο πλαίσιο του νόμου και να τηρηθούν όλες οι δεσμεύσεις.

 

Για όλα  τα ανωτέρω ζητήματα και πριν την κατάθεση του Νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια καλλιτεχνική  εκπαίδευση, ζητάμε συνάντηση με την νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για να «προλάβουμε»  αστοχίες, να λύσουμε προβλήματα και  για να γεφυρώσουμε τις μεταξύ μας αντιθέσεις έτσι ώστε να μπορέσει επιτέλους ο καλλιτεχνικός κλάδος να φτάσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.