Στις 8 Μάρτη 1857 οι εργάτριες στην κλωστοϋφαντουργία της Νέας Υόρκης διαδήλωναν ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας, ενώ λίγα χρόνια αργότερα διεκδίκησαν και το δικαίωμα στην ψήφο.

Στις 8 Μάρτη 2021 στην Ελλάδα οι γυναίκες συνεχίζουν να υφίστανται διακρίσεις στην εργασία, την εκπαίδευση, την υγεία, την πολιτική ζωή, συνεχίζουν να είναι πιο ευάλωτες στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, συνεχίζουν να είναι πιο εκτεθειμένες σε όλες τις μορφές βίας.

Οι αποκαλύψεις μέσω του ελληνικού #Metoo αναδεικνύουν τις σεξιστικές διακρίσεις και την έμφυλη βία που δυστυχώς αποτελούν «κανονικότητα». Είναι το κίνημα αξιοπρέπειας, που στέκεται απέναντι στα φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας, άσκηση λεκτικής, σωματικής, ψυχικής και σεξουαλικής βίας. Τα σωματεία μας, με πρώτο και καλύτερο το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών πρωτοστατεί αταλάντευτο, στέκεται με τεράστιο σεβασμό, εχεμύθεια παρέχοντας συμβουλές, στήριξη, ασφάλεια και με μεθοδική δουλειά και εντιμότητα στα θύματα που θέλουν να μιλήσουν και να καταγγείλουν τέτοια περιστατικά.

Οι κυβερνήσεις έχουν ευθύνες για τη συνέχιση αυτής της κατάστασης, για την συγκάλυψη φαινομένων κατάχρησης εξουσίας, αφού, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, οι μνημονιακές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές και η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, έχουν χειροτερεύσει τη θέση των εργαζόμενων και ιδιαίτερα των γυναικών. Ταυτόχρονα, με την έλευση της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης οι γυναίκες βρίσκονται περισσότερο εκτεθειμένες στην ανεργία, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και την εργοδοτική αυθαιρεσία.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών, ως ημέρα μνήμης των αγώνων για ίσα δικαιώματα για όλους, είναι ημέρα κατά την οποία τα συνδικάτα, οι οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στα δικαιώματα εδώ και γενιές, κινητοποιούνται, διαμαρτύρονται και διεκδικούν, για να υπερασπιστούν ίσα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες των ανθρώπων.

Η Π.Ο.Θ.Α. συμμετέχει στην Παναττική Στάση Εργασίας που έχει εξαγγείλει το Ε.Κ.Α. με συμβολική 3ωρη Στάση Εργασίας την Δευτέρα 8 Μάρτη, από τις 12 έως τις 3 μμ, προκειμένου να συμμετάσχουν οι εργαζόμενοι στις δράσεις που προγραμματίζονται την ημέρα αυτή.

Για την Αθήνα, καλούμε στη συγκέντρωση των συνδικάτων, τη Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021 Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας, στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 13:00, τηρώντας όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, σε συνάρτηση με τις συνθήκες που θα υπάρχουν, λόγω της πανδημίας.