ΠΡΟΣ :

Γενική  Γραμματέα  Εργασίας,  κα Άννα  Στρατινάκη

Υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού, κο Νικόλα Γιατρομανωλάκη

Αναπληρωτή  Υπουργό Οικονομικών, κο Θεόδωρο Σκυλακάκη

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κο Κωστή Χατζηδάκη

 

Στην συνάντηση που έγινε την Πέμπτη 4 Μαρτίου μεταξύ εκπροσώπων πρωτοβάθμιων σωματείων του Πολιτισμού με την Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας  κ. Στρατινάκη, ενημερωθήκαμε ότι δεν θα συνεχιστούν τα επιδόματα ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους του Πολιτισμού, λόγω «νόθων» εγγραφών στο Μητρώο Καλλιτεχνών, Δημιουργών και Επαγγελματιών της Τέχνης και του Πολιτισμού. Θέλουμε να υπενθυμίσουμε στους εμπλεκόμενους ότι όλα τα συνδικάτα είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν αν η κυβέρνηση επιμείνει να σχεδιάσει το Μητρώο με τον τρόπο που το έκανε. Μία πλατφόρμα που θα μπορούσε να είναι εργαλείο για την διεκδίκηση και θωράκιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, υλοποιήθηκε με τον πιο λανθασμένο τρόπο και δεν μπορεί να επιτελέσει σε καμία περίπτωση τους στόχους του, αφού δεν αποτυπώνει με ακρίβεια τα επαγγέλματά μας.

Η πραγματικότητα είναι ότι ο κλάδος του Πολιτισμού είναι κλειστός και η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να στηρίξει τους εργαζόμενους για όλο το διάστημα που θα παραμείνει κλειστός. Αν ο σχεδιασμός του Μητρώου είναι λάθος, οφείλει η κυβέρνηση να το διορθώσει.

Όχι μόνο δεν θα δεχτούμε την περικοπή των επιδομάτων εξ αιτίας λαθών της κυβέρνησης, αλλά απαιτούμε να οριστεί άμεσα ως περίοδος ισχύος των μέτρων στήριξης όλη η περίοδος της καραντίνας και μέχρι να αρθούν οι επιπτώσεις στον κλάδο μας, με καταβολή των επιδομάτων στην αρχή κάθε μήνα, καθώς και άμεση σύνδεση όλων των επιδοτούμενων εκτός αναστολής με τα μέτρα στήριξης που ισχύουν για τους εργαζόμενους όλων των υπόλοιπων κατηγοριών (επιδότηση ενοικίου, αναστολή πληρωμής παντός είδους ληξιπρόθεσμων οφειλών καθώς και απαγόρευση διακοπής ρεύματος, τηλεφωνίας και εξώσεων).

Παράλληλα πληροφορηθήκαμε από την κ. Στρατινάκη ότι ετοιμάζεται νομοθετικό πλαίσιο για τα δικαιώματα των εργαζομένων στον Πολιτισμό. Από την πλευρά μας πιστεύουμε ότι ο μόνος δρόμος για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων μας στο άναρχο και διαλυμένο από την δωδεκαετή οικονομική κρίση και τις μνημονιακές πολιτικές εργασιακό τοπίο μας, είναι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Μόνο αυτές διασφαλίζουν την αξιοπρέπεια στην εργασία και ξεκαθαρίζουν το θολό τοπίο. Αν το Υπουργείο Εργασίας θέλει πραγματικά να εξασφαλίσει τα δικαιώματά μας, οφείλει να επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και το θεσμικό πλαίσιο της υποχρεωτικότητας και της επεκτασιμότητας. Στο ίδιο πλαίσιο ζητάμε την άμεση δημιουργία κωδικών ασφάλισης στον ΕΦΚΑ για τους Τεχνικούς στον κλάδο του Θεάματος.

Για όλα τα παραπάνω ζητάμε να οριστεί συνάντηση μαζί σας.