ΠΡΟΣ:

  • ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, κ. ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ
  • ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, κ. ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ
  • ΕΘΝΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ, ΔΙΟΙΚΗΤΗ κ. ΧΡΗΣΤΟ ΧΑΛΑΡΗ
  • ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (Σ.ΕΠ.Ε.)
  • ΕΝΙΑΙΑ ΑΡΧΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ
  • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

 

Το προηγούμενο διάστημα στοχοποιηθήκαμε από την κυβέρνηση, τόσο από το υπουργείο Πολιτισμού όσο και από το Υπουργείο Εργασίας, ότι ήμασταν αυτοί που δουλεύαμε «μαύρα», που δεν έχουμε κανόνες στο επάγγελμά μας, παρόλο  που δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι για την κατάργηση του θεσμού και του κύρους της συλλογικής σύμβασης εργασίας, της αποδυνάμωσης της Επιθεώρησης Εργασίας, ούτε για την εργασιακή επισφάλεια που επιτρέπει την «μαύρη» και ανασφάλιστη εργασία.

Κατόπιν των καταγγελιών των Σωματείων μελών μας, του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος και του Σωματείου Εργαζομένων στο Θέαμα, την Ψυχαγωγία, τον Πολιτισμό, σας καταθέτουμε προς διερεύνηση, όπως άλλωστε μας ζητήσατε, επίσημες καταγγελίες για μαύρη και ανασφάλιστη εργασία ώστε να σταματήσει αυτό το φαινόμενο και να αποδοθούν τα νόμιμα στους εργαζομένους. Επίσης να δοθεί επιτέλους λύση στο χρονίζων πρόβλημα με τους εργαζομένους της Καμεράτα που έχουν δικαιωθεί τελεσίδικα μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα και δεν μπορούν να βρουν το δίκιο τους επειδή το Υπουργείο Πολιτισμού που έχει την Ευθύνη δεν προχωρά την υπόθεση.

Ζητάμε:
– Άμεση απάντηση από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και διαταγή διαχειριστικού ελέγχου για όλες τις διαδικτυακές συναυλίες ανά την Ελλάδα από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Καθώς επίσης και έλεγχο για το καθεστώς λειτουργίας υπό τον τίτλο της Καμεράτα. Για όλα τα παραπάνω να διερευνηθεί και το καθεστώς ασφάλισης των εργαζομένων.

– Ενημέρωση για τις άμεσες ενέργειές σας που θα έχουν ως στόχο την αποκατάσταση εξόφθαλμων αδικιών και των συνεπειών της αμφισβήτησης του πυρήνα των δικαιωμάτων των εργαζομένων για τον  Μουσικό και Εκπαιδευτικό Οργανισμό Ελλάδος (Μ.Ε.Ο.Ε.), στο πλαίσιο του οποίου λειτουργεί η Ορχήστρα «Καμεράτα».

Επισυνάπτουμε τις επιστολές των Σωματείων μελών μας.

 

Επιστολή Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος

Θεσσαλονίκη 09/03/2021

Ανοιχτή επιστολή – δημοσιοποίηση ερώτησης που τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Στην 3η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης που διεξήχθη την Δευτέρα 22/02/2021, ο κύριος Κωνσταντίνος Ξενόπουλος Δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «Η πόλη ανάποδα», έθεσε την παρακάτω ερώτηση προς τον Δήμαρχο και την Αντιδήμαρχο Τουρισμού και Πολιτισμού. Συγκεκριμένα, να απαντήσει εγγράφως η διοίκηση του Δ.Θ., στα παρακάτω ερωτήματα  που αφορούν την διαδικτυακή συναυλία που πραγματοποιήθηκε στις 24 Απριλίου 2020 ώρα 19:00 στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης και προβλήθηκε ζωντανά στο κανάλι του YouTube (https://youtu.be/mF3BtkV4XMM), του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπου συνεχίζει να είναι αναρτημένη μέχρι και σήμερα:

α) Εάν οι μουσικοί και τραγουδιστές που συμμετείχαν στη συναυλία έχουν ασφαλιστεί από τον Δήμο ή από άλλον συνδιοργανωτή σύμφωνα με τον νόμο στον ΕΦΚΑ; Εάν ναι, έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές;

β) Έχουν λάβει οι μουσικοί και τραγουδιστές την νόμιμη συμφωνημένη αμοιβή τους;

γ) Εάν η εν λόγω διαδικτυακή συναυλία έχει αναρτηθεί στη “Διαύγεια”.

δ) Έχουν καταβληθεί τα πνευματικά δικαιώματα που προκύπτουν για την μετάδοση της συναυλίας στους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών δικαιωμάτων;

Μετά από επικοινωνία με τον κύριο Ξενόπουλο ο οποίος έθεσε την παραπάνω ερώτηση, διαπιστώνουμε ότι επικρατεί «εκκωφαντική σιγή» εδώ και δύο εβδομάδες. Λογικά, η Δημοτική αρχή σε ένα τόσο σοβαρό ερώτημα, το οποίο όσο μένει αναπάντητο , πλήττει την διαφάνεια στις οικονομικές συναλλαγές του Δήμου Θεσσαλονίκης με τους μουσικούς. Θα έπρεπε η διοίκηση του Δήμου να έχει απαντήσει άμεσα κατά την διάρκεια της ολομέλειας, ή τουλάχιστον την επομένη ημέρα. Γνωρίζουμε καλά, ότι: Οι προσλήψεις εργαζομένων αναγγέλλονται  μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος «Εργάνη»,  οι αναρτήσεις στην «Διαύγεια» γίνονται ηλεκτρονικά, οι πληρωμές των  εργαζομένων και των πνευματικών δικαιωμάτων μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής κατάθεσης, βάσει νόμου. Είναι απορίας άξιον πως δεν βρέθηκαν δέκα λεπτά της ώρας, ώστε ένας υπάλληλος του Δήμου να συγκεντρώσει τα τέσσερα αυτά έγγραφα και να τα δημοσιοποιήσει, έτσι ώστε να μην υπάρχει ούτε ένα ψεγάδι αμφιβολίας σε ότι αφορά την νομιμότητα που διέπει την διοργάνωση των διαδικτυακών συναυλιών του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Κατόπιν των παραπάνω και μετά από συνεδρίαση του, το Δ.Σ. του Σ.Μ.Β.Ε. αποφάσισε να δημοσιοποιήσει την εν λόγω ερώτηση της δημοτικής παράταξης «Η πόλη Ανάποδα» και να την κοινοποιήσει στις αρμόδιες υπηρεσίες (ΣΕΠΕ, ΕΦΚΑ, Ενιαία αρχή διαφάνειας, ΚΕΔΕ), στα αρμόδια Υπουργεία, στα πρωτοβάθμια συνδικαλιστικά όργανα ομότεχνων μας, στο Ε.Κ.Θ. καθώς και στην ομοσπονδία μας (Π.Ο.Θ.Α.).

Ζητούμε: Άμεση απάντηση από τον Δήμο Θεσσαλονίκης και διαταγή διαχειριστικού ελέγχου για όλες τις διαδικτυακές συναυλίες ανά την Ελλάδα από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Από τη στιγμή που η κυρία Μενδώνη ως Υπουργός πολιτισμού έχει «φωτογραφήσει» τον κλάδο μας για μαύρη εργασία από το βήμα της Βουλής, η διερεύνηση των παραπάνω αποτελεί πρώτιστο καθήκον.

 

Επιστολή Σωματείου Εργαζομένων στο Θέαμα, την Ψυχαγωγία, τον πολιτισμό

Αθήνα, 16-03-2021

ΠΡΟΣ :

Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κο Κωστή Χατζηδάκη

Γενική  Γραμματέα  Εργασίας,  κα  Άννα  Στρατινάκη

Υφυπουργό Σύγχρονου Πολιτισμού, κο Νικόλα Γιατρομανωλάκη

 

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Από το έτος 2013, ο Μουσικός και Εκπαιδευτικός Οργανισμός Ελλάδος (Μ.Ε.Ο.Ε.), στο πλαίσιο του οποίου λειτουργεί η Ορχήστρα «Καμεράτα», αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα λειτουργίας και τήρησης των υποχρεώσεών του απέναντι στο προσωπικό του, στο Δημόσιο και στους τρίτους.

Συνέπεια της διαμαρτυρίας των εργαζομένων για την πολύμηνη καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων και της άσκησης των νόμιμων δικαιωμάτων τους ήταν να προβεί ο Οργανισμός σε απολύσεις 6 διοικητικών υπάλληλων και 3 μουσικών της Ορχήστρας που επίσης διαμαρτυρήθηκαν για την αντισυμβατική συμπεριφορά του εργοδότη.

Υπήρξαν τελεσίδικες – εκτελεστές – αποφάσεις, με τις οποίες έχει κριθεί ότι οι απολύσεις  είναι άκυρες, και διατάχθηκε η επαναπρόσληψη και επιδικάστηκαν δεδουλευμένοι μισθοί, μισθοί υπερημερίας κ.λπ.

Το έτος 2015 παραιτήθηκε το τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο του ΜΕΟΕ και έκτοτε ο Οργανισμός παραμένει ακέφαλος και δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του. Ωστόσο, εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς ότι παρά την έλλειψη Διοίκησης και χωρίς νόμιμο εκπρόσωπο, όλα αυτά τα χρόνια φέρεται η Καμεράτα – δια των μουσικών της των οποίων δεν έχουν καταγγελθεί οι συμβάσεις εργασίας – να λειτουργεί κανονικά δίνοντας συναυλίες. Το καθεστώς χρήσης του σήματος της ορχήστρας, ο τρόπος απασχόλησης του εναπομείναντος προσωπικού, η διάθεση των προϊόντων εκμετάλλευσης του σήματος της Καμεράτα κ.λπ. παραμένουν μέχρι σήμερα όλως αδιαφανή και πάντως είναι βέβαιο ότι ο ΜΕΟΕ (εποπτευόμενος Οργανισμός του Υπουργείου Πολιτισμού) μη νόμιμα απασχολεί το προσωπικό του σήμερα μην καταβάλλοντας ασφαλιστικές εισφορές, μισθοδοσία κ.λπ.

Διετάχθη οικονομικός έλεγχος της Ορχήστρας από το Υπουργείο Πολιτισμού στην εταιρεία Ορκωτών Λογιστών ΣΟΛ. Ο έλεγχος ξεκίνησε, αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ διότι δεν παρουσιάστηκαν στους ελεγκτές όλα τα στοιχεία που ζητήθηκαν από την Καμεράτα δηλαδή από τον πρόεδρο του απερχόμενου  Δ.Σ.  της Ορχήστρας κ. Θεόδωρο Στάθη και τον πρόεδρο  του Συλλόγου των Φίλων της Μουσικής.

Επισημαίνουμε ότι η Ορχήστρα φάντασμα, φιλοξενείται σε γραφεία, χρησιμοποιεί αίθουσες δοκιμών, τηλεφωνικό κέντρο, υλικοτεχνικό υλικό του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ενός Οργανισμού δηλαδή του Ελληνικού Δημοσίου, χωρίς να καταβάλει κανένα μίσθωμα. Τα γεγονότα αυτά έχουν πολλάκις καταγγελθεί από όλους τους εργαζόμενους που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη και έχουν δικαιωθεί.

Το πρόσφατο δημοσίευμα, μέσω του link, φέρνει στο φως την κατάσταση της Ορχήστρας από μουσικό του οποίου δεν έχει καταγγελθεί η σύμβασή του και αναφέρει ξεκάθαρα και φανερά όλα αυτά που καταγγέλλουμε από το 2015 έως και σήμερα στο Υπ. Πολιτισμού, στο Υπ. Εργασίας, στο Υπ. Οικονομικών αλλά και στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Όπως θα δείτε στο link που ακολουθεί, ο μουσικός κ. Ηλ. Σακαλάκ καταγγέλλει ότι παρ’ όλα αυτά η Ορχήστρα δίνει συναυλίες και πραγματοποιεί ηχογραφήσεις με μουσικούς που διατίθενται από καλλιτεχνικό γραφείο, το οποίο δεν έχει τη νόμιμη εκπροσώπηση της Ορχήστρας, αφού, σύμφωνα με τον ιδρυτικό της νόμο, ο νόμιμος εκπρόσωπός της είναι ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.

https://www.avgi.gr/tehnes/379868_i-ypoyrgos-adiaforei-i-kamerata-se-omireia

Επίσης φανερά δηλώνει ότι ο «ίδιος σταμάτησε να συμμετέχει σε συναυλίες της Καμεράτας το 2018, αφού «δεν ήθελα να εισπράττω κάποια μαύρα χρήματα ως ‘αμοιβή’, δίχως ένσημα και δίχως να δηλώνονται στο κράτος». 

Παρακαλούμε, λαμβάνοντας υπόψη σας τα ανωτέρω, για τις άμεσες ενέργειές σας που θα έχουν ως στόχο την αποκατάσταση εξόφθαλμων αδικιών και των συνεπειών της αμφισβήτησης του πυρήνα των δικαιωμάτων των εργαζομένων.