Λόγω της πανδημία οι παρατάσεις που δόθηκαν στη θητεία των διοικητικών οργάνων των σωματείων, θα έχει ως αποτέλεσμα τους επόμενους μήνες να γίνουν διεργασίες και αρχαιρεσίες πολλών σωματείων (πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων) και ο συνδικαλιστικός διάλογος να ενταθεί. Συνάδελφοι από διαφορετικούς εργασιακούς χώρους  θα συμμετέχουν στις διαδικασίες και οι προτάσεις που θα κατατεθούν από παρατάξεις και ψηφοδέλτια θα συζητηθούν και θα κριθούν.

Για εμάς, η γόνιμη αντιπαράθεση αποτελεί μέσο και τρόπο για να λειτουργήσει ο δημοκρατικός διάλογος ώστε να συμφωνήσουμε σε ένα πλαίσιο δράσης και αντιμετώπισης των προβλημάτων. Η επίθεση από την κυβέρνηση στα εργασιακά δικαιώματα και η απαξίωση που θεσμοθετεί συνεχώς μεγαλώνει και ο κόσμος της εργασίας ασφυκτιά και αναζητά διέξοδο. Τα σωματεία μας οφείλουν να γίνουν καταφύγια και τόποι ενωτικής δράσης ώστε να παίξουν το ρόλο τους ως χώροι που μπορούμε να αναπτύξουμε συλλογικά την άμυνα και την αντεπίθεσή μας για να δώσουμε στον κόσμο της εργασίας την προοπτική και την ελπίδα ξανά. Ο δρόμος της ενότητας είναι αυτός που ακολουθήσαμε σε όλη την περίοδο της πανδημίας, με πολύ θετικά αποτελέσματα. Ως κλάδος επιδείξαμε συσπείρωση, αγωνιστικότητα και επιμονή. Ο κόσμος μας εμπιστεύτηκε και κερδίσαμε αρκετά για την στήριξη του κλάδου σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες. Παράλληλα αντιδράσαμε δυναμικά στη στοχοποίηση του κλάδου από την κυβέρνηση, μέσω των επιλεκτικών lockdown. Τίποτα από αυτά δεν θα είχε γίνει αν δεν είχαμε ενωθεί και συζητήσει όλοι μαζί. Αυτή η διαδικασία μας έκανε να γνωριστούμε καλύτερα, να συνεργαστούμε και να ξεπεράσουμε τις φυσιολογικές μας αντιθέσεις. Σίγουρα βγήκαμε όλοι πλουσιότεροι, όχι υλικά, αλλά ηθικά.

Δυστυχώς όμως, κάποιες δυνάμεις επιλέγουν μεθόδους που απαξιώνουν τα συνδικάτα και υπονομεύουν τη συλλογική δράση, αποπροσανατολίζοντας τον κόσμο από τα πραγματικά προβλήματα. Παρατηρήθηκε ότι συνάδελφοι προσκείμενοι στο ΠΑΜΕ παρεμβαίνουν σε Γενικές Συνελεύσεις σωματείων δημιουργώντας χρονικές κωλυσιεργίες, απαιτώντας άλλοτε να αποκλειστούν εργαζόμενοι και σωματεία και άλλοτε να γίνουν δεκτές εγγραφές μελών  που δεν πληρούν τις Καταστατικές προϋποθέσεις. Προσπαθούν να επιβάλλουν τις τακτικές τους στοχεύοντας με στρεψοδικίες  να αλλοιώσουν τους συσχετισμούς  δημιουργώντας γενικότερα  προβλήματα στις διαδικασίες. Σε μια περίοδο που δεχόμαστε ολομέτωπη επίθεση και προσπαθούμε να οργανώσουμε την πάλη μας, τέτοιες συμπεριφορές βάζουν εμπόδια, διώχνουν συναδέλφους από τα σωματεία και επαναφέρουν τα αρνητικά στερεότυπα της άγονης αντιπαράθεσης και της έντονης παραταξικοποίησης.

Συνάδελφοι, οι μάχες που έχουμε να δώσουμε είναι μπροστά μας και είναι δύσκολες. Πρέπει να διατηρήσουμε τις δυνάμεις μας για τον πραγματικό εχθρό, που δεν είναι άλλος από τις αντεργατικές πολιτικές της κυβέρνησης. Απευθύνουμε μία έσχατη έκκληση στις οργανωμένες δυνάμεις του ΠΑΜΕ να απέχουν από τις μεθοδεύσεις στις οποίες επιδίδονται εδώ και καιρό, αποπροσανατολίζοντας από τις πραγματικές μάχες και παρέχοντας έτσι πολύτιμο χρόνο στην κυβέρνηση. Καλούμε τέλος τους εργαζόμενους να μην εκφοβιστούν, να συμμετέχουν στις εκλογές, απομονώνοντας έτσι εκφυλιστικές πρακτικές.