Το νερό είναι και πρέπει να παραμείνει δημόσιο, κοινωνικό αγαθό

Η Π.Ο.Θ.Α. συμμετέχει στην «Πρωτοβουλία για τη διασφάλιση της δημόσιας διαχείρισης του νερού», που συγκροτήθηκε από το Σύλλογο  Μηχανικών ΕΥΔΑΠ, Σύλλογο Επιστημονικού Προσωπικού ΕΥΔΑΠ και το Σωματείο Εργαζομένων Αποχέτευσης ΕΥΔΑΠ, μαζί με την ΑΔΕΔΥ και το Περιβαλλοντικό Δίκτυο Αθήνας, στο οποίο συμμετέχουν 24 Περιβαλλοντικές Οργανώσεις.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η αποτροπή της ιδιωτικοποίησης του νερού ως φυσικού πόρου και των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, και η προστασία της ενιαίας διαχείρισης του κύκλου του νερού ενάντια στην εμπορευματοποίηση.

Η αδιάλειπτη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης  είναι ζωτικό και θεμελιώδες, ανθρώπινο και κοινωνικό δικαίωμα. Η ιδιωτικοποίησή τους, παραβιάζει το Σύνταγμα και είναι καταφανώς ενάντια στα συμφέροντα της κοινωνίας. Η διαπίστωση αυτή κατοχυρώνεται με την πρόσφατη απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ υπ. αριθμόν 190-191/2022, που έκρινε αντισυνταγματική τη μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών των  εταιρειών ύδρευσης (ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ) στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας. Ενώ στην ίδια κατεύθυνση είναι και το ψήφισμα του ΟΗΕ. Το Νερό αποτελεί δημόσιο, κοινωνικό αγαθό και η καθολική, αντίθετη και αδιάλειπτη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες ύδρευσης – αποχέτευσης είναι αδιαπραγμάτευτη.

Η Π.Ο.Θ.Α. συμμετέχει και καλεί στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας εναντίον της εμπορευματοποίησης του Νερού την Τρίτη 22 Μαρτίου, Παγκόσμια ημέρα για το Νερό στις 7μμ, στο Μοναστηράκι.