Συμμετέχουμε  στην κινητοποίηση της Τετάρτης 11-5-2022 και ώρα 12.00  στα κεντρικά  γραφεία του ΟΑΕΔ (Εθνικής  Αντιστάσεως 8, Άλιμος)  που εξήγγειλε το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (Σ.Ε.Η.) και στηρίζουν η Π.Ο.Θ.Α. και τα Σωματεία του Πολιτισμού.  Δυστυχώς τα προβλήματα συνεχίζουν να υφίστανται για τον κλάδο μας και επιβαρύνονται  και από αδιέξοδες γραφειοκρατικές διαδικασίες με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι στον Πολιτισμό να στερούνται και των βασικών εργασιακών δικαιωμάτων τους. Οι εκάστοτε εξαγγελίες του Υπουργείου Εργασίας αναιρούνται  και δεν υλοποιούνται  καταδεικνύοντας για μία ακόμη φορά την ανεπάρκεια της  λειτουργίας του κράτους,  αλλά και την έλλειψη βούλησης  της Κυβέρνησης να δώσει λύσεις.

Ο ΑΓΩΝΑΣ  ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Ακολουθεί η από 6-5-2022 ανακοίνωση  του Σωματείου  Ελλήνων Ηθοποιών:

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

μετά τις αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις μας στο Υπουργείο Εργασίας τα τελευταία δύο έτη, τις εκεί συναντήσεις μας με και σωρεία σχετικών υπομνημάτων και ανακοινώσεων και με δεδομένα τα απίστευτα προβλήματα που βιώνουμε με τις κατά τόπους Υπηρεσίες του Ο.Α.Ε.Δ.,

διοργανώνουμε κινητοποίηση στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ (Εθνικής Αντιστάσεως 8, Άλιμος)

την Τετάρτη 11/5/2022 και ώρα 12:00.

Σύμφωνα με καταγγελίες συναδέλφων, που πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα, παρατηρούνται τα εξής φαινόμενα:

– απόρριψη επιδότησης ανεργίας σε απασχολούμενους ηθοποιούς με μπλοκάκι, επειδή θεωρούνται “ελεύθεροι επαγγελματίες”. Αγνοούν επιδεικτικά ότι οι ηθοποιοί – ανεξάρτητα από τον τρόπο αμοιβής τους – ασφαλίζονται υποχρεωτικά στο ΙΚΑ (νυν ΕΦΚΑ), ακόμη κι αν εκδίδουν Α.Π.Υ, αφού πάγια και νομολογιακά παρέχουν πάντοτε εξαρτημένη εργασία, που φέρει όλα τα χαρακτηριστικά αυτής (ωράριο, τόπος παροχής, τρόπος παροχής που καθορίζεται πάντα από τον εργοδότη σκηνοθέτη ή/και παραγωγό κλπ.).

– απόρριψη επιδότησης ανεργίας σε συναδέλφους λόγω μη εμφάνισης των ενσήμων από την αποζημίωση ειδικού σκοπού 2021, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Εργασίας, αλλά και την σχετική εγκύκλιο του ίδιου του ΟΑΕΔ που δημοσιεύσαμε πριν λίγες μέρες, την οποία τα κατά τόπους γραφεία επιδεικτικά αγνοούν ή αρνούνται να εφαρμόσουν.

– απόρριψη επιδότησης ανεργίας σε ηθοποιούς μέλη ΑΜΚΕ – του μόνου και προαπαιτούμενου από το ΥΠΠΟΑ μέσου για να επιχορηγηθεί ένα θεατρικό σχήμα – βάσει εγκυκλίου που εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2021, σύμφωνα με την οποία τα μέλη ΑΜΚΕ λογίζονται ως “ελεύθεροι επαγγελματίες”

Επίσης, ενώ το Υπουργείο Εργασίας είχε διαβεβαιώσει το αντίθετο ήδη από τον Ιανουάριο του 2022, με ευθύνη του ΟΑΕΔ, δεν άνοιξε ποτέ το ηλεκτρονικό σύστημα για νέες αιτήσεις εποχικού επιδόματος 2021 (με αναφορά στο έτος 2020, παρά την νέα τροπολογία που ψηφίστηκε.

Παράλληλα, δεν ξεχνούμε τα πάγια ζητήματα που ανακύπτουν σε πλήθος συναδέλφων που αφορούν στην απόρριψη εποχικών επιδομάτων, επειδή βάσει νόμου κριτήριο για την εποχικότητα δεν είναι το επάγγελμά μας – που εξ ορισμού είναι εποχικό – , αλλά η εποχικότητα της επιχείρησης (με αποτέλεσμα εργαζόμενοι σε οργανισμούς 12μηνης λειτουργίας πχ. το Εθνικό Θέατρο να μην μπορούν να λάβουν το επίδομα αυτό, όσο κι αν η σύμβασή τους είναι 5μηνη ή 8μηνη!), αλλά και στην αναστολή του επιδόματος τακτικής ανεργίας με την πραγματοποίηση έστω και ενός ενσήμου!

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

σε μια γενικευμένη προσπάθεια της Κυβέρνησης να περιορίσει τους δικαιούχους των κρατικών επιδομάτων, που εμείς οι ίδιοι πληρώνουμε μέσω των εισφορών μας, αλλά και να μας οδηγήσει μεθοδικά στο καθεστώς του ελεύθερου επαγγελματία

συντονίζουμε τις προσπάθειές μας και εντείνουμε τον αγώνα μας στοχευμένα,

απαντώντας έμπρακτα στο παιχνίδι της “πολυ” – ή “μη” αρμοδιότητας των διάφορων φορέων.

Για το λόγο αυτό, να είμαστε όλες και όλοι εκεί.

Είναι ζήτημα επιβίωσης.

#ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ

#ΜΑΖΙ_ΔΥΝΑΤΟΙ