ΠΡΟΣ:

ΤΙΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

  • Κο Αλέξη Τσίπρα, ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
  • Κο Νίκο Ανδρουλάκη, ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
  • Κο Δημήτρη Κουτσούμπα, ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε.
  • Κο Γιάνη Βαρουφάκη,  ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΜέΡΑ25

Αξιότιμοι Κύριοι, Αξιότιμες Κυρίες,

Για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση απαξιώνει τους ανθρώπους του Πολιτισμού. Μετά από τα εξαιρετικά δύσκολα χρόνια της πανδημίας, όπου το ήδη βεβαρυμμένο εργασιακό μας τοπίο ισοπεδώθηκε, η κυβέρνηση αποδεικνύει ξανά ότι δεν μας θεωρεί επαγγελματίες, αλλά κάποιους περίεργους που κάνουν το χόμπι τους και επικυρώνει αυτή την άποψη και νομοθετικά.

 

Με το ΠΔ 85/2022 που συνυπογράφουν η Υπουργός Παιδείας, ο Υπουργός Εσωτερικών και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μας κατατάσσει στην βαθμίδα ΔΕ, δηλαδή εξισώνει με απλούς αποφοίτους λυκείου, όλους τους αποφοίτους των δραματικών σχολών, των ωδείων, των κινηματογραφικών σχολών και των σχολών χορού. Τα Υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών, θεωρούν ότι οι καλλιτεχνικές σχολές που εποπτεύονται από το ΥΠΠΟ, το οποίο ορίζει τα προγράμματα σπουδών τους, εγκρίνει τους διορισμούς των καθηγητών τους, διενεργεί τις εξετάσεις και υπογράφει τα πτυχία τους, έχουν μηδενική εκπαιδευτική αξία και παράγουν ανειδίκευτους χομπίστες, χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις. Η απάντηση δε του Υπουργού Εσωτερικών κ. Βορίδη ότι το Προεδρικό Διάταγμα αποτυπώνει απλώς το υπάρχον καθεστώς δεν ισχύει, γιατί η υπάρχουσα νομοθεσία κατατάσσει τους αποφοίτους των καλλιτεχνικών σχολών στη επαγγελματική βαθμίδα ΤΕ για όλες τις σχέσεις τους με το ευρύτερο Δημόσιο.

 

Οι πολυετείς προσπάθειες και διεκδικήσεις του καλλιτεχνικού κόσμου για αναβάθμιση των σπουδών του και εδραίωση των επαγγελματικών του δικαιωμάτων βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωπες με την ανασφάλεια και τους πειραματισμούς.

 

Ενάντια στην καλλιτεχνική και εργασιακή απαξίωση του επαγγέλματός μας και την ηθική υποτίμηση του Πολιτισμού και των Τεχνών, αντιδρούμε και διεκδικούμε:

 

  • Την άμεση ανάκληση του Προεδρικού Διατάγματος και την αντικατάσταση της βαθμίδας ΔΕ με ΤΕ και ΠΕ όπως ισχύει έως σήμερα.

 

  • Την ίδρυση ανώτατων δημοσίων τμημάτων καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

 

  • Την ακαδημαϊκή διαβάθμιση των καλλιτεχνικών σχολών σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

 

 

Ζητάμε άμεσα συνάντηση μαζί σας για να σας ενημερώσουμε για τα αιτήματά μας, καθώς πιστεύουμε πως κάθε πολιτική δύναμη της χώρας οφείλει να συμπαρασταθεί και να υποστηρίξει τις δίκαιες θέσεις μας.

 

Ο διάλογος μαζί σας, στα αιτήματα των ανθρώπων του Πολιτισμού, αποτελεί πάντα για μας χρήσιμο συστατικό που εμπλουτίζει και ενδυναμώνει τις προτάσεις και τα επιχειρήματά μας.

 

 

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ Π.Ο.Θ.Α.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                  Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ                              ΦΩΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΡΑΣ