Την Πέμπτη 16 Μαρτίου στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος συναντηθήκαμε με Αντιπροσωπεία της κλαδικής Καλλιτεχνών Θεάτρου  της  ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ  της Κύπρου (Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία) αποτελούμενη από  τον Γενικό Γραμματέα Νίκο Γρηγορίου, την Άντρη Δημητρίου και τον Χάρη Κκολό.

Συζητήσαμε επί πολλή ώρα για τα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους στην τέχνη και τον σύγχρονο πολιτισμό τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ελλάδα. Ανταλλάξαμε γνώμες σχετικά με τον κοινωνικό διάλογο και πώς αυτός αναπτύσσεται στις δυο χώρες, για της δράσεις που συντονίζουμε,  τον τρόπο διεκδίκησης  και αναφερθήκαμε στους κοινούς μας στόχους όσον αφορά την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων. Ακούσαμε με προσοχή τη δραστηριότητα της Ομοσπονδίας (ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ).  Συζητήσαμε για την διεκδίκηση και την κατοχύρωση μέσω των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας του συνόλου των ζητημάτων που πρέπει να κατοχυρώνονται, όπως συνθήκες και τρόπος εργασίας, αμοιβής, ρύθμισης θεσμικών ζητημάτων κ.α. Αναφερθήκαμε σε  ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα, την ανάπτυξη των διεθνών σχέσεων, την αξιοπρέπεια στους χώρους εργασίας, την κατάχρηση εξουσίας και τις κακοποιητικές συμπεριφορές, τη λογοκρισία  αλλά και το νομικό πλαίσιο στο χώρο της καλλιτεχνικής δημιουργίας, των παραστατικών τεχνών, της μουσικής, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης των δύο χωρών. Αναπτύξαμε και συζητήσαμε την δράση και τον αγώνα  που δίνουμε εδώ και τρεις μήνες  στην Ελλάδα για την απόσυρση του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022 και για την απόσβεση των συνεπειών  που προκύπτουν από αυτό, καθώς και  τη σθεναρή αντίστασή μας απέναντι στα διαφαινόμενα ιδιωτικά συμφέροντα που καιροσκοπούν στο χώρο της εκπαίδευσης. Επισημάναμε το αίτημά μας μας για  την ανάπτυξη  δημόσιας τριτοβάθμιας ανώτατης καλλιτεχνικής εκπαίδευσης  καθώς και την παράλογη και αρνητική εμμονή της Ελληνικής Κυβέρνησης γύρω από την διεκδίκηση μας για αντικειμενική αναγνώριση του επιπέδου των έως τώρα καλλιτεχνικών σπουδών και κατ’  επέκταση των πτυχίων.

Αναφερθήκαμε στο τραγικό συμβάν στα Τέμπη και στο  έντονο  και διαρκές αίτημα της κοινωνίας για  απόδοση  δικαιοσύνης και  ευθυνών όσο ψηλά και αν βρίσκονται αυτές.

Δεσμευτήκαμε ότι θα δουλέψουμε στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσης των σχέσεων και της ανάπτυξης κοινών δράσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αλλά και των κρίσιμων ζητημάτων που αντιμετωπίζουμε και θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον.